3.63.63.63.63.6

Glassbomb med vaniljglass, mangosorbet och nötmaräng, påskens godaste glasstårta fixar du själv! Självklart går det bra att utesluta nötterna i marängen om någon är allergisk.

För 8-10 personer:

Ingredienser

1,5 liter vaniljglass
0,5 liter mangosorbet
200 g vit choklad

Nötmaräng:

1,5 dl hasselnötter
6 äggvitor
3 dl strösocker
1 påse marsánpulver, (50 g)

Garnering:

flaggor
vimplar
marsipankycklingar

45 minuter + 25 minuter i ugn + 4 timmar i frys

Glassbomb – gör så här:

  1. Nötmaräng: Sätt ugnen på 175°. Hacka nötterna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under vispning och fortsätt vispa till en blank marängsmet. Vänd ner nötter och marsánpulver i marängsmeten.
  2. Täck en plåt med bakplåtspapper och bred ut smeten över hela. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt marängen svalna och stjälp sedan upp den på ett bakplåts­papper och låt kallna.
  3. Klä insidan av en bunke, ca 25 cm i diameter, med plastfolie och låt ändarna sticka ut. Klä ­sedan insidan med marängen. Låt undersidan av marängbottnen, som är lite kladdig, vara mot kanten av bunken så fäster den bättre.
  4. Ta fram vaniljglassen så att den blir lite mjuk. Skopa sedan ut glassen över marängen så att det ­bildas ett ”hål” i mitten. Ställ ner en liten skål i hålet och tryck till. Lyft ur skålen och ställ in bunken i frysen ca 1 timme.
  5. Ta ut bunken och fyll hålet med mangosorbet. Jämna till ytan och ställ in i frysen 2–3 timmar.
  6. Smält den vita chokladen över vattenbad och låt den svalna ­något. Ta bunken ur frysen och lossa glassbomben från skålen. Dra bort plastfolien. Häll den vita chokladen över marängen. Låt den stelna till i frysen ca 15 min.
  7. Ta ut glassbomben ca 15 min före servering så att den hinner mjukna något. Garnera med flaggor, vimplar eller fina marsipankycklingar.
Fler recept med: Artiklar