44444

En kolasmakande succéglass som kräver sin koktid och passning. Väl i frysen håller den naturligtvis länge.

För 10 person(er)

Ingredienser

Glass

1,5 l standardmjölk
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång, ituklippt
1,5 dl råsocker

Fyllning

1 l mangosorbet eller annan god sorbet, köpt färd

Mandelkrisp

100 g sötmandel
1,5 dl råsocker

Garnering

1 pkt färska fikon

Glassbomb med sorbet och mandelkrisp – gör så här:

  1. Glass: Koka ihop mjölken under omrörning i en tjockbottnad vid kastrull tills hälften återstår. Det tar ca 30 min.
  2. Tillsätt grädde, vaniljstång och socker och koka ihop tills 4/5 återstår. Häll upp i en skål och låt glassmeten kallna, gärna över natten i kyl.
  3. Ställ bunkarna i frysen så de blir riktigt kalla. Tag upp vaniljstången ur glassmeten och skrapa ner kornen. Kör den krämiga smeten i omgångar i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant) till fryst konsistens. Lägg glassen i den stora kalla bunken och pressa med den mindre bunken så att glassen täcker botten och sidorna. Ställ i frysen ca 30 min.
  4. Mandelkrisp: Grovhacka mandel och rosta i en torr stekpanna på medelgod värme ca 5 min under omrörning. Tillsätt socker och låt det smälta till ljusbrun färg. Häll snabbt upp på bakplåtspapper och bred ut det lite. Låt stelna och bryt sedan av bitar som hackas.
  5. Tag ut den glassklädda skålen och tag bort den tomma mittbunken. Strö 1/3 av mandelkrispet på glassen. Fyll hålrummet med sorbet.
    Täck med plast och ställ tillbaka i frysen.
    – Hit går bra att förbereda –
  6. Servering: Doppa glassbunken försiktigt i hett vatten och stjälp upp den på ett fat. Strö över resten av mandelkrispet. Ställ glassen i kylen ca 1 timme före servering. Garnera med färska fikon.