Glace au four

På engelska heter den här populära desserten Baked Alaska, och det är precis vad det är – något varmt som är kallt. Baka en god och luftig kakbotten och lägg på både sorbet och glass. Välj de sorter du gillar bäst och servera gärna med bär, t ex jordgubbar eller hallon. Det är viktigt att glassen och sorbeten är riktigt hårdfrusna. Om det är glass och sorbet som måste skedas upp kan du göra det i förväg och lägga in lämpliga bitar i frysen. Då kan de snabbt läggas på kakan och täckas med maräng när den ska gräddas.
Allt om Mat

Kaka

  • 3 ägg - vitor
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 ägg - gulor
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • kakform - rund, ca 24 cm i diameter

Maräng

  • 4 ägg - vitor
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk citron - pressad

Fyllning

  • 0,5 l vaniljglass
  • 0,5 l mangosorbet - eller annan sorbet

Tillbehör

  • jordgubbar - eller andra färska bär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitorna i en bunke ca 1 minut. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till ett fast skum. Rör ner äggulor. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och blanda ner i smeten. Häll upp smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan svalna.

  2. Sätt ugnen på 250° grill. Skär kakan i 6 tårtbitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 3.Vispa äggvitor i en bunke ca 1 minut. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till ett fast skum. Vispa ner pressad citron.

  3. Lägg sorbet på varje kakbit, lägg glass över och täck dem med maräng. Grädda mitt i ugnen ca 3 min tills marängen får lite färg. Passa noga för det kan gå fort. Servera direkt med t ex jordgubbar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!