Gjutjärnspannebröd med alger och prästost

Recept på gjutjärnspannebröd med torkade alger - som hittar du i asiatiska butiker. Det är en god smaksättning som ger både sälta och havssmak till bröden.
Sophie Berlin

Gjutjärnspannebröd

  • 1 tsk salt
  • 3 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 5 g hijiki (havsalger) - torkade
  • dl vetemjöl special - (360 g)

Garnering

  • 1 msk flingsalt
  • 5 g hijiki (havsalger) - torkade
  • 1 dl prästost - grovriven

Gjutjärnspannebröd

  1. Lägg 5 g + 5 g alger i kallt vatten ca 15 min. Häll bort vattnet.

  2. Finfördela jästen i en bunke. Värm 3 dl vatten till fingervarmt, 37 grader, och häll det över jästen. Rör tills den lösts upp. Tillsätt hälften av algerna (spara resten till garnering), salt och mjöl. Arbeta till en lös och smidig deg. Jäs under bakduk ca 30 min.

  3. Tryck ut degen i en oljad gjutjärnspanna. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

  4. Strö alger, ost och salt över degen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt brödet svalna i pannan utan bakduk.

  5. Tips: Har du ingen gjutjärnspanna bakar du bröden i en ugnssäker form med lite olja i bottnen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!