00000

Grekiskt recept på Giovarlakia - frikadeller med ris. Den goda buljongen fångas upp med brödet som alltid serveras till.

För 4 person(er)

Ingredienser

400 g köttfärs
1 dl ris, långkornigt okokt
1 gul lök, liten, riven
2 msk bladpersilja, finhackad
2 msk citron, pressad
1 äggvita
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Spad

1 msk smör
1 msk rapsolja
1,2 l vatten, (så det täcker frikadellerna)
1 dl ris, långkornigt
2 oxbuljongtärningar
0,5 dl citron, pressad
0,5 dl bladpersilja, finhackad
1 äggvita
2 äggulor

Tillbehör

, bröd (200 g), grekisk sallad (paprika, tomat, gurka, oliver, fetaost)

Grekiska frikadeller (Giovarlakia) – gör så här:

  1. Blanda köttfärs, ris, lök, persilja, citronsaft, äggvita, salt och peppar väl i en bunke. Rulla ca 20 frikadeller.
  2. Blanda smör, olja och vatten i en kastrull. Låt koka upp. Ta grytan från plattan. Tillsätt ris och buljongtärningar. Rör om.
  3. Lägg i frikadellerna. Sänk värmen. Sjud frikadeller och ris sakta under lock 20 min.
  4. Vispa äggvitan i en bunke 2 min tills den skummar något. Tillsätt gulorna och vispa ytterligare 2 min. Vispa i citronsaften droppvis.
  5. Häll av 4 dl buljong  i ett litermått. Vispa ner buljongen i en tunn stråle i äggvispet. Häll tillbaka buljongen i grytan.
  6. Värm och servera med grekisk sallad och bröd.

grekiska frikadeller giovarlakia

Näringsberäknat – med bröd men utan sallad

Ca 550 kcal, 19 g fett, 32 g protein 60 g kolhydrater