Giovarlakia - frikadeller med ris

Grekiskt recept på Giovarlakia - frikadeller med ris. Den goda buljongen fångas upp med brödet som alltid serveras till.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 400 g köttfärs
  • 1 dl ris - långkornigt okokt
  • 1 gul lök - liten, riven
  • 2 msk bladpersilja - finhackad
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 äggvita
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Spad

  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 1,2 l vatten - (så det täcker frikadellerna)
  • 1 dl ris - långkornigt
  • 2 tärningar oxbuljong
  • 0,5 dl citron - pressad
  • 0,5 dl bladpersilja - finhackad
  • 1 äggvita
  • 2 äggulor

Tillbehör

  • bröd - (200 g), grekisk sallad (paprika, tomat, gurka, oliver, fetaost)

Gör så här

  1. Blanda köttfärs, ris, lök, persilja, citronsaft, äggvita, salt och peppar väl i en bunke. Rulla ca 20 frikadeller.

  2. Blanda smör, olja och vatten i en kastrull. Låt koka upp. Ta grytan från plattan. Tillsätt ris och buljongtärningar. Rör om.

  3. Lägg i frikadellerna. Sänk värmen. Sjud frikadeller och ris sakta under lock 20 min.

  4. Vispa äggvitan i en bunke 2 min tills den skummar något. Tillsätt gulorna och vispa ytterligare 2 min. Vispa i citronsaften droppvis.

  5. Häll av 4 dl buljong  i ett litermått. Vispa ner buljongen i en tunn stråle i äggvispet. Häll tillbaka buljongen i grytan.

  6. Värm och servera med grekisk sallad och bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!