3.33.33.33.33.3

Gifflar med hasselnötscrème går bra att frysa. Vill du ha extra smak på gifflarna kan degen smaksättas med rivet skal från 1 apelsin.

För 24 gifflar:

Ingredienser

25 g jäst
3 dl mjölk
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
9-10 dl vetemjöl, (540 – 600 g)
150 g smör, rumsvarmt

Fyllning:

1 burk hasselnötscrème, (350 g)

Pensling:

1 ägg

Garnering:

1 påse hasselnötter, rostade (50 g)

40 minuter + 2 3/4 timme jäsning + 8 minuter i ugn

Gifflar med hasselnötscrème – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av den kalla mjölken och rör tills jästen lösts upp. Häll på resten av mjölken och tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta till en fast deg, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.
  2. Klicka i smöret och arbeta in det till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 2 timmar.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i tre bitar. Kavla ut varje del till en rundel, ca 25 cm i diameter. Skär varje rundel i 8 snibbar.
  4. Fördela hasselnötscrèmen på basen på snibbarna. Rulla ihop dem från basen och se till att spetsen kommer nedåt. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 45 min. Sätt ugnen på 250°.
  5. Pensla gifflarna med ägg och strö över nötter. Grädda mitt i ugnen ca 8 min tills bullarna fått fin färg. Låt svalna under bakduk på galler.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar