GI-bröd med quinoa och dinkel – gör så här:
- Blötlägg dinkelkornen över natten. Häll quinoagrynen i en liten kastrull,
häll på vatten och salt. Koka upp och låt sjuda i hop till en gröt i 3-5 minuter. Rör i gröten då och då. Ta av från värmen och låt svalna. - Om du använder pappersformar, ställ dem på en plåt. Om du använder en muffinsform, smörj med lite olja. Värm ugnen till 225 grader.
- Blanda mjöl, havregryn och salt. Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen i vattnet, lite i taget. Blanda ner mjölbandningen, gröten och dinkelkornen och rör till en jämn smet.
- Klicka smeten i formarna och fördela den jämnt. Grädda bullarna i 20-25 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna under bakduk.
Du behöveren muffinsform för 12 muffins eller 12 stora muffinsformar av papper.
Tips: Grötbullar bakade av quinoagröt innehåller lite mer protein. Quinoaflingor ser ut som pyttesmå havregryn. Självklart kan du baka grötbullar av annan överbliven gröt, som havregrynsgröt.