00000

Restaurang Hjerta blev snabbt känd för sina knapriga läckra skeppsbröd som toppas med godsaker av olika slag. Här är receptet på deras populära skeppsbröd med getost. Perfekt drinktilltugg!

För 4 bröd

Ingredienser

1 tsk fänkålsfrön
1 tsk kumminfrön
25 g jäst
3 dl vatten
1/2 dl olja
7 1/2 dl vetemjöl special, (450 g)
1 tsk salt

Topping

1 dl vatten
1/2 dl strösocker
2 msk ättiksprit (12 %)
1 rödlök
140 g getost, gärna sotad
1 dl gräddfil
100 g västerbottenost, riven
1 tsk flingsalt
2 krm nymald svartpeppar

Garnering

späda salladsblad

30 min+40min jäsning+ 15 min i ugnen

Skeppsbröd med getost – gör så här:

  1. Topping: Koka upp vatten, socker och ättiksprit i en kastrull och rör tills sockret lösts upp. Skala och skär rödlöken i tunna skivor och häll över den varma lagen. Låt kallna.
  2. Rosta fänkålsfrön och kumminfrön i en torr, het stekpanna. Låt kallna. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda i fänkåls- och kumminfrön, olja, mjöl och salt.
  3. Knåda degen smidig ca 10 min för hand eller 5 min i maskin. Dela degen i fyra delar. Lägg degbitarna på ett fat och täck med handduk. Låt jäsa ca 40 min.
  4. Sätt ugnen på 250°. Kavla ut degbitarna till platta ovaler, ca 15 cm breda och 34 cm långa. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  5. Skär getosten i mindre bitar. Bred gräddfil på degen och strö över ­västerbottensosten. Grädda i nedre delen av ugnen tills brödet fått fin färg, ca 15 min.
  6. Ta bröden ur ugnen och lägg på getosten. Krydda med salt och peppar. Låt rödlöken rinna av. Lägg löken på bröden och garnera med sallad.
skeppsbrod

Foto: Charlie Drevstam

Bjud gästerna på knaprigt skeppsbröd med getost tillsammans med en syrlig drink (Rabarbermojito!). Bröden räcker till minst 8 personer om de serveras som drinktilltugg.