4.54.54.54.54.5

Getostpaj med rödbetor, timjan, valnötter och honung är en festlig paj. Grädda pajdegen och rosta rödbetorna dagen före, sedan är det bara att göra klart pajen och grädda.

För 6 personer:

Ingredienser

100 g smör
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
1 krm salt
1-2 msk vatten

Fyllning:

600 g betor, blanda gärna röda, gula och polka-
1 msk olivolja
0,5 + 0,75 tsk salt
1 + 1 krm svartpeppar, nymald
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
150 g ost, mild,  riven
1 msk honung
300 g getost

Topping:

1,5 dl valnötter
späd sallad, t ex röd ängssyra, rucola, mangold
timjankvistar
1-2 msk honung

30 minuter + 30 minuter i kyl + 55 minuter i ugn

Getostpaj med rödbetor, timjan, valnötter och honung – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Arbeta samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta samman tills degen går ihop. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och låt vila i kylen ca 30 min.
  2. Skrubba betorna noga i ljummet vatten. Skär dem i mindre bitar eller skivor och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö över 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Rosta mitt i ugnen 15–20 min, tills de mjuknat något.
  3. Vispa samma ägg, crème fraiche, mjölk, ost, honung, 3/4 tsk salt och 1 krm peppar.
  4. Använd gärna en bit aluminiumfolie tryckt längs med kanterna som stöd under gräddningstiden. Förgrädda mitt i ugnen ca 15 min, ta bort folien efter 10 min. Ta ut pajskalet och varva betor och getost, spara lite till garnering, i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen 25–30 min.
  5. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Ta ut pajen och toppa den med späda salladsblad, valnötter, den sparade getosten, timjan och honung.