30 minuter + 30 minuter i kyl + 55 minuter i ugn
Getostpaj med rödbetor, timjan, valnötter och honung – gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Arbeta samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta samman tills degen går ihop. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och låt vila i kylen ca 30 min.
- Skrubba betorna noga i ljummet vatten. Skär dem i mindre bitar eller skivor och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö över 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Rosta mitt i ugnen 15–20 min, tills de mjuknat något.
- Vispa samma ägg, crème fraiche, mjölk, ost, honung, 3/4 tsk salt och 1 krm peppar.
- Använd gärna en bit aluminiumfolie tryckt längs med kanterna som stöd under gräddningstiden. Förgrädda mitt i ugnen ca 15 min, ta bort folien efter 10 min. Ta ut pajskalet och varva betor och getost, spara lite till garnering, i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen 25–30 min.
- Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Ta ut pajen och toppa den med späda salladsblad, valnötter, den sparade getosten, timjan och honung.