Getostpaj med rödbetor, timjan, valnötter och honung

Getostpaj med rödbetor, timjan, valnötter och honung är en festlig paj. Grädda pajdegen och rosta rödbetorna dagen före, sedan är det bara att göra klart pajen och grädda.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 - 2 msk vatten

Fyllning

  • 600 g betor - blanda gärna röda, gula och polka-
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt - + 0,75 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald + 1 krm
  • 3 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl mjölk
  • 150 g ost - mild,  riven
  • 1 msk honung
  • 300 g getost

Topping

  • 1,5 dl valnötter
  • sallad - späd t ex röd ängssyra, rucola, mangold
  • kvistar timjan
  • 1 - 2 msk honung

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Arbeta samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta samman tills degen går ihop. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och låt vila i kylen ca 30 min.

  2. Skrubba betorna noga i ljummet vatten. Skär dem i mindre bitar eller skivor och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö över 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Rosta mitt i ugnen 15–20 min, tills de mjuknat något.

  3. Vispa samma ägg, crème fraiche, mjölk, ost, honung, 3/4 tsk salt och 1 krm peppar.

  4. Använd gärna en bit aluminiumfolie tryckt längs med kanterna som stöd under gräddningstiden. Förgrädda mitt i ugnen ca 15 min, ta bort folien efter 10 min. Ta ut pajskalet och varva betor och getost, spara lite till garnering, i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen 25–30 min.

  5. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Ta ut pajen och toppa den med späda salladsblad, valnötter, den sparade getosten, timjan och honung.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!