44444

Gemsallad med råmarinerad lax, syrliga grönsaker och ingefärspesto är en fräsch förrätt. Det blir lite ingefärspesto över. Den passar också bra till stekt fisk och kyckling.

För 4 personer:

Ingredienser

125 g sushilax
2 tsk soja, japansk
1 msk sesamfrön, rostade
8 blad gemsallad, eller hjärtsallad

Ingefärspesto, ca 2 1/2 dl:

1,5 msk ingefära, finriven färsk
1,5 dl parmesanost, riven
1 dl pinjenötter
1 dl olivolja
1 dl basilika, hackad
3 krm salt

Råmarinerade grönsaker:

0,25 fänkålsstånd
1 klyfta rödkål, (40 g)
1 morot, liten
1,5 msk citron, pressad
1 tsk olivolja
2 krm salt

30 minuter

Sallad med råmarinerad lax – gör så här:

  1. Ingefärspesto: Lägg alla ingredienser till peston i en matberedare och mixa till en grynig röra.
  2. Grönsaker: Ansa och finstrimla fänkål och rödkål. Skala och finstrimla moroten. Blanda grönsakerna med citronsaft och olja. Krydda med salt. Låt stå ca 15 min före servering.
  3. Skär laxen i skivor och marinera den i soja och sesamfrön ca 5 min.
  4. Fördela grönsakerna i salladsbladen och lägg på laxen. Toppa med lite ingefärspesto och servera direkt.

Matcha mat & dryck

  • Pierre Peters Cuvée de Reserve (7350), Champagne, Frankrike, 359 kr.100 % Chardonnay. En väldigt torr och frisk champagne med rena smaker som möter upp de rena smakerna i första rät­ten. Syran i de friska grönsakerna sänker känslan av syra i champagnen och lyfter då upp champagnens härliga citrusfrukt.
  • Alternativ: Brochet Blanc de Blancs Chardonnay (7919), Frankrike, 114 kr.

Förbered så här

Dagen före: Gör ingefärspeston. Strimla grönsakerna.

Innan gästerna kommer: Marinera laxen och grönsakerna.

Strax före servering: Lägg ihop rätten.

Fler recept med: Fisk, Förrätter, Lax, Nyårsmeny