Gemsallad med råmarinerad lax

Gemsallad med råmarinerad lax, syrliga grönsaker och ingefärspesto är en fräsch förrätt. Det blir lite ingefärspesto över. Den passar också bra till stekt fisk och kyckling.
Mattias Larsson
Klicka här eller på bilden för recept.
Klicka här eller på bilden för recept. Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 125 g sushilax
  • 2 tsk soja - japansk
  • 1 msk sesamfrön - rostade
  • 8 blad gemsallad - eller hjärtsallad

Ingefärspesto, ca 2 1/2 dl

  • 1,5 msk ingefära - finriven färsk
  • 1,5 dl parmesan - riven
  • 1 dl pinjenötter
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl basilika - hackad
  • 3 krm salt

Råmarinerade grönsaker

  • 0,25 fänkålsstånd
  • 1 klyfta rödkål - (40 g)
  • 1 morot - liten
  • 1,5 msk citron - pressad
  • 1 tsk olivolja
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Ingefärspesto: Lägg alla ingredienser till peston i en matberedare och mixa till en grynig röra.

  2. Grönsaker: Ansa och finstrimla fänkål och rödkål. Skala och finstrimla moroten. Blanda grönsakerna med citronsaft och olja. Krydda med salt. Låt stå ca 15 min före servering.

  3. Skär laxen i skivor och marinera den i soja och sesamfrön ca 5 min.

  4. Fördela grönsakerna i salladsbladen och lägg på laxen. Toppa med lite ingefärspesto och servera direkt.

Förbered så här

Dagen före: Gör ingefärspeston. Strimla grönsakerna.

Innan gästerna kommer: Marinera laxen och grönsakerna.

Strax före servering: Lägg ihop rätten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!