00000

En vackert röd gazpacho används som degvätska i brödet.

För 40 portionsbröd

Ingredienser

Deg 1

15 g jäst
2,5 dl vatten
1,5 msk olivolja
1 dl kesella
1 ägg
90 g durumvete
390 g vetemjöl special
0,5 msk salt

Deg 2, gazpacho

75 g paprika
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 g blekselleristjälkar
0,5 dl persilja hackad
200 g krossade tomater
25 g jäst
1,5 msk olivolja
75 g kesella
1 ägg
0,5 msk salt
90 g durumvete
490 g vetemjöl special

Till utbakningen

1 dl durumvete

1. Deg 1: Finfördela jästen i degskålen. Värm vattnet till 37°.
Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt olivolja, kesella och ägg.
2. Blanda ner salt, durumvete och mjöl. Arbeta degen väl i maskin ca 15 min. Låt degen jäsa 60 min.
3. Deg 2, gazpacho: Kärna ur och dela paprikan i mindre bitar.
Skala lök och vitlök. Dela sellerin i mindre bitar. Kör alla dessa ingredienser samt även persilja och tomat i en mixer eller matberedare.
4. Värm gazpachon till 37°. Lös upp jästen i gazpachon.
Tillsätt olivolja, kesella, ägg, salt och mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen väl i maskin, ca 15 min.
Låt degen jäsa 60 min.
5. Ta upp de båda degarna och dela varje deg i 20 bitar. Låt dem vila ca 5 min under fuktig bakduk. Kavla ut varje degbit till en rund kaka, ca 3-4 mm tjock.
6. Lägg den röda degen på den vita och tryck till. Vik dem på längden till munnar. Pensla med vatten och strö på durumvete. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta 45 min.
7. Sätt ugnen på 210°. Grädda bröden i nedre delen av ugnen 10-12 min. Spraya in vatten i ugnen när bröden ställs in, då bildas en skorpa som gör bröden frasiga.

Fler recept med: Övrigt