Gazpacho på röda bär – Gaspacho de fruits rouges

00000

Recept på gazpacho på röda bär  – Gaspacho de fruits rouges. Till den serveras krutonger på kryddig honungskaka. Både soppan och kakan blir bäst om de görs en dag i förväg. Kakan som blir över är mycket god till te. Om du inte har tid att baka kan du fuska med färdigköpt mjuk pepparkaka.

För 6 personer:

Ingredienser

500 g bär, frysta, blandade, t ex röda och svarta vinbär, blåbär, björnbär, hallon och körsbär
250 g jordgubbar, frysta
1 citron
400 g tomater, väl mogna
1,25 dl strösocker
0,5 kruka basilika

Tillbehör:

4 skivor honungskaka, se recept
1 msk smör
2 dl vispgrädde

Garnering:

basilika

45 minuter + 1 dygn i kyl + 40 minuter i ugn

Gazpacho på röda bär — gör så här:

  1. Blanda de frysta bären i en skål. Skölj och skiva citronen tunt. Lägg skivorna i skålen.
  2. Hacka tomater och basilika. Lägg dem i skålen tillsammans med sockret. Låt stå i rumstemperatur tills bären nästan har tinat. Ställ skålen, med en tallrik över, i kylen och låt stå ca 1 dygn, tills allt har saftat sig.
  3. Mixa soppan i matberedare tills bären är finfördelade. Passera soppan genom en finmaskig sil.
  4. Skär honungskakan i kuber och stek dem hastigt i smör så de att får lite färg. Vispa grädden lätt.
  5. Servera soppan väl kyld med kakkrutonger och grädde. Garnera med basilika.

 

Kryddig honungskaka – Gâteau moelleux aux épices et au miel

Till 12 skivor:

  • 1 stjärnanis
  • 4 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 75 g smör
  • 2 msk flytande honung
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ tsk pepparkakskrydda
  • 1 krm salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Stöt stjärnanisen i en mortel till ett fint pulver.
2. Dela äggen. Vispa äggulor och socker pösigt med elvisp. Smält smöret och rör ner det tillsammans med honungen i äggulepöset.
3. Blanda mjölet med bakpulver, pepparkakskrydda, stjärnanis och salt och rör ner i smeten.
4. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, ca 1 ½ liter.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp på galler och får kallna.