Gazpacho på röda bär – Gaspacho de fruits rouges

Recept på gazpacho på röda bär  – Gaspacho de fruits rouges. Till den serveras krutonger på kryddig honungskaka. Både soppan och kakan blir bäst om de görs en dag i förväg. Kakan som blir över är mycket god till te. Om du inte har tid att baka kan du fuska med färdigköpt mjuk pepparkaka.

Ingredienser

  • 500 g bär - frysta, blandade, t ex röda och svarta vinbär, blåbär, björnbär, hallon och körsbär
  • 250 g jordgubbar - frysta
  • 1 citron
  • 400 g tomater - väl mogna
  • 1,25 dl strösocker
  • 0,5 kruka basilika

Tillbehör

  • 4 skivor honungskaka - se recept
  • 1 msk smör
  • 2 dl vispgrädde

Garnering

  • basilika

Gazpacho på röda bär

  1. Blanda de frysta bären i en skål. Skölj och skiva citronen tunt. Lägg skivorna i skålen.

  2. Hacka tomater och basilika. Lägg dem i skålen tillsammans med sockret. Låt stå i rumstemperatur tills bären nästan har tinat. Ställ skålen, med en tallrik över, i kylen och låt stå ca 1 dygn, tills allt har saftat sig.

  3. Mixa soppan i matberedare tills bären är finfördelade. Passera soppan genom en finmaskig sil.

  4. Skär honungskakan i kuber och stek dem hastigt i smör så de att får lite färg. Vispa grädden lätt.

  5. Servera soppan väl kyld med kakkrutonger och grädde. Garnera med basilika.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Stöt stjärnanisen i en mortel till ett fint pulver.

  2. Dela äggen. Vispa äggulor och socker pösigt med elvisp. Smält smöret och rör ner det tillsammans med honungen i äggulepöset.

  3. Blanda mjölet med bakpulver, pepparkakskrydda, stjärnanis och salt och rör ner i smeten.

  4. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, ca 1 ½ liter.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp på galler och får kallna.

Kryddig honungskaka – Gâteau moelleux aux épices et au miel

Till 12 skivor:

1 stjärnanis

4 ägg

1 ½ dl strösocker

75 g smör

2 msk flytande honung

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 ½ tsk pepparkakskrydda

1 krm salt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!