Kryddig honungskaka – Gâteau moelleux aux épices et au miel
Till 12 skivor:
• 1 stjärnanis
• 4 ägg
• 1 ½ dl strösocker
• 75 g smör
• 2 msk flytande honung
• 2 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 1 ½ tsk pepparkakskrydda
• 1 krm salt
Blanda de frysta bären i en skål. Skölj och skiva citronen tunt. Lägg skivorna i skålen.
Hacka tomater och basilika. Lägg dem i skålen tillsammans med sockret. Låt stå i rumstemperatur tills bären nästan har tinat. Ställ skålen, med en tallrik över, i kylen och låt stå ca 1 dygn, tills allt har saftat sig.
Mixa soppan i matberedare tills bären är finfördelade. Passera soppan genom en finmaskig sil.
Skär honungskakan i kuber och stek dem hastigt i smör så de att får lite färg. Vispa grädden lätt.
Servera soppan väl kyld med kakkrutonger och grädde. Garnera med basilika.
Sätt ugnen på 175°. Stöt stjärnanisen i en mortel till ett fint pulver.
Dela äggen. Vispa äggulor och socker pösigt med elvisp. Smält smöret och rör ner det tillsammans med honungen i äggulepöset.
Blanda mjölet med bakpulver, pepparkakskrydda, stjärnanis och salt och rör ner i smeten.
Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, ca 1 ½ liter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp på galler och får kallna.
Till 12 skivor:
• 1 stjärnanis
• 4 ägg
• 1 ½ dl strösocker
• 75 g smör
• 2 msk flytande honung
• 2 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 1 ½ tsk pepparkakskrydda
• 1 krm salt