Gazpacho i glas med chorizogrissini

Recept på gazpacho i glas med chorizogrissini. En perfekt gazpacho görs med  fräscha grönsaker, en kall kyl, och riktigt god olivolja.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

burk paprikor hela grillade, (500 g)
750 g tomater
1 lök färsk, liten
1 vitlöksklyfta liten
1 chili grön, t ex spansk peppar
2 msk olivolja
1,5 msk rödvinsvinäger
1,5 tsk salt
2 dl vatten

Grissini, 32 pinnar:

80 g chorizosalami
100 g manchegoost
1,5 tsk jäst (10 g)
1,5 dl vatten
1 msk olivolja
0,5 tsk salt
4 dl vetemjöl (240 g)

1 timme + 50 minuter jäsning  + 12-14 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Grissini: Finhacka salamin. Stek den knaprig i en stekpanna. Låt kallna. Finriv osten.
  2. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och tillsätt chorizo, ost, olja, salt och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
  3. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela i 32 bitar. Forma till 25 cm långa pinnar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs  övertäckta ca 10 min. Grädda mitt i ugnen 12–14 min. Låt kallna på galler.
  4. Gazpacho: Lägg paprikorna i en matberedare. Skär tomaterna i mindre bitar. Ansa och skär löken i bitar. Skala vitlöksklyftan. Kärna ur chilin.
  5. Lägg tomater, lök, vitlök och chili i matberedaren och mixa slätt. Tillsätt olja, vinäger och salt. Späd med vattnet till lagom soppkonsistens. Ställ i kylen så att den blir riktigt kall.
  6. Servera gazpachon i glas med grissinin till.

 

Fler recept med: Bakning, Buffémat, Fest, Grönsaker, Övrigt, Soppa