00000

En kall grönsakssoppa är kvällens förrätt och kan göras ett dygn i förväg. Se bara till att du har lämpligt kärl att frakta den i.

För 6 person(er)

Ingredienser

50 g lantbröd, ljust
3 dl vatten
1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
6 plommontomater, (ca 500 g)
1 gurka
1 paprika, röd
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk rödvinsvinäger
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1-2 krm tabasco
4 salladslökar
3 dl brödtärningar, stekta (krutonger)

1. Smula ner brödet i en skål. Värm vatten och buljongtärning i en kastrull tills buljongen löst sig. Låt buljongen svalna lite och häll den över brödet. Låt blandningen vila ca 10 min.
2. Skålla tomaterna i kokande vatten några sekunder så att skalet lossnar. Spola av dem i kallt vatten och dra bort skalet. Skär tomaterna i bitar och lägg i en matberedare.
3. Skala gurkan och skär den i bitar. Kärna ut paprikan och skär i bitar. Lägg gurka och paprika i matberedaren. Tillsätt det blötlagda brödet samt buljongen och mixa alltsammans till en slät soppa.
4. Häll över i en skål och blanda ner vitlök, vinäger, tomatpuré, salt och tabasco. Finstrimla salladslökarna och blanda ner dem.
5. Förvara soppan kallt tills den ska serveras. Brödtärningar kan stekas i olivolja i förväg och tas med i plastpåse eller plastburk.

Fler recept med: Fest, Förrätter, Grönsaker, Övrigt, Soppa