1. Smula ner brödet i en skål. Värm vatten och buljongtärning i en kastrull tills buljongen löst sig. Låt buljongen svalna lite och häll den över brödet. Låt blandningen vila ca 10 min.
2. Skålla tomaterna i kokande vatten några sekunder så att skalet lossnar. Spola av dem i kallt vatten och dra bort skalet. Skär tomaterna i bitar och lägg i en matberedare.
3. Skala gurkan och skär den i bitar. Kärna ut paprikan och skär i bitar. Lägg gurka och paprika i matberedaren. Tillsätt det blötlagda brödet samt buljongen och mixa alltsammans till en slät soppa.
4. Häll över i en skål och blanda ner vitlök, vinäger, tomatpuré, salt och tabasco. Finstrimla salladslökarna och blanda ner dem.
5. Förvara soppan kallt tills den ska serveras. Brödtärningar kan stekas i olivolja i förväg och tas med i plastpåse eller plastburk.
Gazpacho
En kall grönsakssoppa är kvällens förrätt och kan göras ett dygn i förväg. Se bara till att du har lämpligt kärl att frakta den i.
För 6 person(er)
Ingredienser
50 g | lantbröd, ljust |
3 dl | vatten |
1 | höns- eller grönsaksbuljongtärning |
6 | plommontomater, (ca 500 g) |
1 | gurka |
1 | paprika, röd |
2 | vitlöksklyftor, pressade |
2 msk | rödvinsvinäger |
2 msk | tomatpuré |
1 tsk | salt |
1-2 krm | tabasco |
4 | salladslökar |
3 dl | brödtärningar, stekta (krutonger) |