Gammaldags äppelmos med bitar

Gammaldags äppelmos med bitar är lika vackert som gott! Du kan själv bestämma hur mycket socker det ska vara i, åtminstone om du förvarar moset i frysen. Om äppelmoset innehåller lite socker håller det sig inte särskilt länge.  
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2 kg äpplen - blanda gärna i 2-3 rödköttiga äpplen för den fina färgen
  • 1 citron
  • 2 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • 1 - 1.5 dl strösocker

Gör så här

  1. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor. Halvera och pressa saften ur citronen. Lägg äppelklyftorna i en stor kastrull tillsammans med citronsaft och vatten. Klyv och skrapa ut vaniljstången. Lägg vaniljstång och -frön i kastrullen och tillsätt sockret.

  2. Koka på svag värme tills äpplena går sönder, 10–15 min.

  3. Mosa sönder lite slarvigt med en potatisstöt eller ballongvisp till ett "chunky" mos. Ta upp vaniljstången och häll moset i väl rengjorda och steriliserade burkar. Äppelmoset håller ca 2 veckor i kylen. Tänk på att inte fylla glasburken ända upp till kanten om moset ska frysas in eftersom burken kan spricka då. Knyt ett vackert band om och ge bort till någon du tycker om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!