4.34.34.34.34.3

Galetter med svampstuvning är tunna franska bovetepannkakor med svamp. Här steker du dem en och en och gratinerar sedan i ugnen.

För 4 galetter:

Ingredienser

2,5 dl bovetemjöl
1 tsk salt
3 dl vatten
1 ägg
2 msk smör

Svampstuvning:

300 g svamp, blandad, t ex kantareller, karljohan, svart trumpetsvamp
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl lätt crème fraiche
150 g rökt skinka, i tunna skivor
1 kruka persilja
2 tsk Kantarellfond, eller kycklingfond, konc
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 dl ost, riven

Tillbehör:

tomat- och löksallad, grovhackad

1 timme  40 minuter + 10 minuter i ugn

Galetter med svampstuvning – gör så här:

  1. Vispa ihop mjöl, salt, vatten och ägg till en klimpfri smet. Låt den vila i kylen ca 1 timme.
  2. Vispa upp galettesmeten och smält 1/2 msk smör i en stekpanna med låga kanter. Häll i lite smet, vicka så att den fördelas jämnt över hela pannan, stek på medelvärme tills den stelnat och är lätt gyllenbrun. Vänd galetten och stek färdigt på undersidan. Stjälp upp galetten på ett smörgåspapper. Fortsätt steka resten av smeten.
  3. Svampstuvning: Sätt ugnen på 175°. Ansa svampen. Stek den i en gryta utan smör tills all vätska kokat in. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg smöret i grytan, fräs svampen ca 2 min. Tillsätt lök och vitlök och fräs ytterligare ca 2 min.
  4. Pudra mjölet över svampen och blanda det väl. Tillsätt vatten och crème fraiche och sjud på svag värme till krämig konsistens.
  5. Tärna skinkan. Hacka persiljan. Blanda ner skinka och persilja i stuvningen och krydda med fond, salt och peppar.
  6. Fördela stuvningen på galetterna och vik ihop dem till ”halvmånar”. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och strö över ost.
  7. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min. Servera med salladen.