33333

Recept på gáhkku som är ett samiskt tunnbröd.

För 8-10 bröd:

Ingredienser

25 g jäst
2,5 dl mjölk
75 g smör, rumsvarmt
1 msk strösocker
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

30 minuter + 1 timme jäsning

Gáhkku – samiskt tunnbröd – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt smör, socker, salt och mjöl, lite i taget. Knåda allt till en smidig deg. Smöra eller olja in en bunke och lägg i degen. Täck med plastfolie. Låt den jäsa på en varm plats till dubbel storlek, ca 1 timme.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den. Dela degen i 8–10 lika stora bitar och kavla ut dem till rundlar, ca 1/2 cm tjocka. Nagga dem med en gaffel.
  4. Värm upp en torr gjutjärnspanna och stek rundlarna 1–2 min på varje sida. Linda in dem i en handduk och ät direkt till en renskavsgryta!

Recept Saga Aneng, Hembakat

Fler recept med: Bakning, Matbröd