00000

En härlig rätt att fira våren med. Allt står klart i kylen för att toppas med brödsmulor och ugnsstekas före servering.

För 6 person(er)

Ingredienser

900 g gäddfilé av stor gädda eller gösfilé
150 g gädd- eller gösfilé till färs
1 stor äggula
1 dl vispgrädde
3 skivor dagsgammalt vitt formbröd
1 basilika i kruka
1,5 tsk salt
1,5 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör

1 kg färsk potatis
250 g sparris
1 knippe färsk lök
12 späda morötter

Senapssås

2 ägg
2 msk svensk senap
2 dl majsolja
2 msk vatten
0,75 msk balsamvinäger
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Det här behövs

1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
20 färska basilikablad
0,5 dl gräslök, klippt
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

1. Sätt ugnen på 175°. Mixa 150 g gäddfilé med hälften av saltet till en slät massa. Tillsätt äggula och grädde och kör ytterligare en kort stund.
2. Dela gäddfiléerna i portionsbitar. Salta och peppra filéerna.
Lägg dem i en ugnssäker form.
3. Fördela gäddfärsen över filéerna.
4. Mixa brödskivorna med basilika till en smulig massa.
– Hit kan förberedas –
5. Strö brödet över färsen och klappa försiktigt så att det fäster. Tillaga fisken mitt i ugnen knappt 20 min. Koka under tiden potatis och grönsaker. Servera med kokt potatis, senapssås, lättkokta grönsaker och några stänk örtolja.

SENAPSSÅS

Gör så här:
1. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i äggen och koka 3 min. Varken mer eller mindre. Häll av vattnet och skölj äggen i kallt vatten.
2. Knäck äggen och gröp ur dem direkt ner i en matberedare.
Tillsätt senap. Sätt igång matberedaren och häll i olja droppvis.
Avsluta med balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.

ÖRTOLJA

Gör så här:
Blanda alla ingredienser och mixa med mixerstav eller
i en liten matberedare.