Fyllda småbröd från frysen  

4.34.34.34.34.3

Baka små kuvertbröd som du fyller med härligt krämig fyllning. Frys in dem direkt och ta fram till buffé eller bjudning. Små fina tilltugg som tinar på 1 timme i rumstemperatur.  

För 50 bröd:

Ingredienser

25 g jäst
25 g smör
2,5 dl mjölk
1 dl havregryn
1,5 tsk salt
5 dl vetemjöl, (300 g)

Pensling:

ägg

Garnering:

sesamfrö, vallmofrö, chiafrö, havregryn, boveteflingor, linfrö

Fyllning 1:

100 g lax, kallrökt
100 g färskost, naturell
1 msk gräslök, hackad
1 tsk citronskal, rivet
0,5 krm svartpeppar, nymald

Fyllning 2:

1 paket bacon, (140 g)
100 g färskost, naturell
2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
0,5 dl paprika, grillad från burk

Fyllning 3:

1 morot, liten (40 g)
75 g vitkål
100 g färskost, naturell
1 msk pepparrot, riven
1 krm strösocker
1 krm salt

1 timme + 55 minuter jäsning + 10 minuter i ugn + tid i frys

Fyllda småbröd från frysen – gör så här:

Degrecept:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°. Häll blandningen över jästen och tillsätt havregryn, salt och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.

  1. Gör degen och låt jäsa ca 40 min, se recept här intill. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 2 cm tjock. Ta ut rundlar ur degen med ett litet mått, ca 4 cm i diameter. Lägg rundlarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 15 min. Sätt ugnen på 250°.
    mini-2

    Foto: Per Ranung

  2. Pensla degrundlarna med uppvispat ägg och strö på frön. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt bröden kallna på galler.
    pensla

    Foto: Per Ranung

  3. Fyllning 1: Finhacka laxen och blanda med ost, gräslök, citronskal och peppar. Fyllning 2: Skär baconet i tunna strimlor. Stek det knaprigt i stekpanna. Låt rinna av och kallna på hushållspapper. Blanda baconet med ost, senap och honung. Lägg på paprika. Fyllning 3: Skala moroten. Grovriv morot och vitkål på rivjärn. Blanda med ost, pepparrot, socker och salt.
    fyllning småbröd

    Foto: Per Ranung

  4. Halvera bröden och fyll dem med de olika fyllningarna. Lägg de fyllda bröden på en bricka och ställ dem i frysen tills de är genomfrysta, ca 4 timmar.
    frysa in småbröd

    Foto: Per Ranung

  5. Lägg bröden i fryspåsar eller burkar och förvara i frysen fram till servering. Ta fram bröden ca 1 timme före servering. Bröden håller i frysen ca 2 månader.