1 timme + 55 minuter jäsning + 10 minuter i ugn + tid i frys
Fyllda småbröd från frysen – gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°.
- Häll blandningen över jästen och tillsätt havregryn, salt och mjöl.
- Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
- Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 2 cm tjock. Ta ut rundlar ur degen med ett litet mått, ca 4 cm i diameter. Lägg rundlarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 15 min. Sätt ugnen på 250°.
Foto: Per Ranung
- Pensla degrundlarna med uppvispat ägg och strö på frön. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt bröden kallna på galler.
Foto: Per Ranung
-
Fyllning 1: Finhacka laxen och blanda med ost, gräslök, citronskal och peppar. Fyllning 2: Skär baconet i tunna strimlor. Stek det knaprigt i stekpanna. Låt rinna av och kallna på hushållspapper. Blanda baconet med ost, senap och honung. Lägg på paprika. Fyllning 3: Skala moroten. Grovriv morot och vitkål på rivjärn. Blanda med ost, pepparrot, socker och salt.
Foto: Per Ranung
- Halvera bröden och fyll dem med de olika fyllningarna. Lägg de fyllda bröden på en bricka och ställ dem i frysen tills de är genomfrysta, ca 4 timmar.
Foto: Per Ranung
- Lägg bröden i fryspåsar eller burkar och förvara i frysen fram till servering. Ta fram bröden ca 1 timme före servering. Bröden håller i frysen ca 2 månader.