00000

Fylld ugnsbakad vildand med äppelcidersås och rostade hasselnötter är festlig viltmat. För att hålla ihop fyllningen är det bra att ­binda ihop låren på fåglarna med en bit ­stekgarn.

För 4 personer:

Ingredienser

1 vildand, (850 g)
2 äpplen, röda
1 rödlök
3 rosmarinkvistar
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Cidersås:

1 schalottenlök
1 msk smör, + 1 msk
2 dl äppelcider
2 dl vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
steksky, från vildanden
2 dl vispgrädde
1 tsk majsstärkelse, Maizena
1 tsk soja, kinesisk
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Ugnsrostad sötpotatis:

2 sötpotatisar
2 rödlökar
2 äpplen
2 msk rapsolja
2 tsk flingsalt

Tillbehör:

1 dl hasselnötter

50 minuter + 50 minuter i ugn

Fylld ugnsbakad vildand med tillbehör – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Ta inälvorna ur anden. Skär äpplen och skalad rödlök i bitar. Fyll anden med äppel- och lökbitarna och rosmarin. Bind ihop lårbenen med stekgarn. Krydda runt om med salt och peppar.
  2. Stek vildanden runt om i smör i en stekpanna. Lägg den i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 50 min, till 70° innertemperatur.
  3. Sås: Skala och hacka löken. Fräs den i 1 msk smör. Häll på cider och vatten och smula i buljongtärningen. Koka ihop tills hälften av vätskan återstår. Blanda i stekskyn från anden och häll i grädden. Låt koka 2–3 min. Red såsen med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Vispa i sojan och krydda såsen med salt och peppar. Sila eventuellt såsen.
  4. Skrubba sötpotatisen och skär den i klyftor. Skala och halvera löken. Skär äpplena i breda skivor. Lägg potatis och lök på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan och vänd runt. Strö över salt. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Lägg på äppelskivorna och tillaga ytterligare ca 10 min.
  5. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Krossa dem grovt.
  6. Skär vildanden i bitar. Servera med sötpotatis, cidersås och hasselnötter.