50 minuter + 50 minuter i ugn
Fylld ugnsbakad vildand med tillbehör – gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Ta inälvorna ur anden. Skär äpplen och skalad rödlök i bitar. Fyll anden med äppel- och lökbitarna och rosmarin. Bind ihop lårbenen med stekgarn. Krydda runt om med salt och peppar.
- Stek vildanden runt om i smör i en stekpanna. Lägg den i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 50 min, till 70° innertemperatur.
- Sås: Skala och hacka löken. Fräs den i 1 msk smör. Häll på cider och vatten och smula i buljongtärningen. Koka ihop tills hälften av vätskan återstår. Blanda i stekskyn från anden och häll i grädden. Låt koka 2–3 min. Red såsen med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Vispa i sojan och krydda såsen med salt och peppar. Sila eventuellt såsen.
- Skrubba sötpotatisen och skär den i klyftor. Skala och halvera löken. Skär äpplena i breda skivor. Lägg potatis och lök på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan och vänd runt. Strö över salt. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Lägg på äppelskivorna och tillaga ytterligare ca 10 min.
- Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Krossa dem grovt.
- Skär vildanden i bitar. Servera med sötpotatis, cidersås och hasselnötter.