Hel kalkon till jul – gör så här:
- Fyllning: Plocka inkråmet ur kalkonen och torka ur den inuti. Halsen används till såsen så spara den. Finhacka lever och hjärta.
- Blanda aprikoser och mandel med Grand Marnier i en skål. Finhacka lök och selleri.
- Hetta upp smör i en stekpanna. Stek lök och selleri på medelvärme ca 3 min. Öka värmen, lägg i färs, hackat hjärta och lever. Fräs ca 3 min. Krydda med peppar, salt och timjan. Blanda med aprikos och mandel.
- Värm vatten och buljongtärning tills tärningen löst sig. Låt svalna. Rör ner buljongen och smör i färsblandningen. Blanda sist ner rivet bröd.
- Kalkon: Sätt ugnen på 175°. Dela apelsinen och lägg i fågelns buksida som stopp. Fyll kalkonen från halsänden. Den ska fyllas löst. Lägg resten av fyllningen i en smord ugnssäker form och ställ åt sidan. Knyt ihop fågeln så vingar och ben hålls tätt mot kroppen.
- Lägg den med bröstsidan uppåt i en långpanna. Gnid in fågeln med salt. Smält smör och blanda med pressad apelsin. Ös fågeln med lite av det och täck med folie.
- Stek kalkonen i ugnen 1 timme innan du öser den igen. Fortsätt att ösa fågeln då och då tills smörblandningen tar slut och därefter med den sky som bildas i långpannan.
- När kalkonen varit i ugnen ca 3 timmar kan folien tas bort. Ta också till vara den sky som bildats så den kan användas i såsen.
- Den sista halvtimmen kan ugnstemperaturen eventuellt ökas till 200° om kalkonen behöver mer färg. Kontrollera innertemperaturen i bröstköttet. Vid 70° tas kalkonen ut, då är bröstfiléerna färdiga. Låt vila under folie ca 30 min. Låren behöver oftast längre tid för att bli färdiga, ca 80° innertemperatur.
- Strö rivet bröd och timjan på fyllningen i ugnsformen. Gratinera mitt i ugnen tillsammans med låren ca 15 min. Fyllningen serveras varm.
- Skiva bröstfiléerna och skär låren i bitar. Servera med fyllningen, sås, potatis och brysselmix (finns här i receptdatabasen, sök på ”brysselmix”).
SE ÄVEN: