Fylld kalkon till jul – perfekt alternativ till julbordet

3.43.43.43.43.4

En 6-kilos kalkon tar ca 4 timmar i ugnen och sedan bör den vila en stund innan den trancheras. Den goda fyllningen är det medvetet för mycket av. Fyll en del i kalkonen och gratinera resten i en ugnsform när kalkonen är klar.

För 10 personer

Ingredienser

Julkalkon

1 kalkon, med inkråm, ca 6 kg
1 msk salt
1 apelsin
1 steksnöre
1 långpanna
1 ugnsfolie
50 g smör
2 apelsin, (1 dl pressad saft)
1 Fyllning:
1,5 dl aprikoser, hackade, torkade
1,5 dl sötmandel, skållad, skalad och hackad
1,5 dl apelsinlikör, (Gran Marnier)
1 lök, stor, gul, finhackad
2,5 dl blekselleri, finhackad
2 msk smör
300 g fläskfärs
0,5 tsk svartpeppar, nymald
2 tsk flingsalt
1 msk timjan, färsk, finhackad
2,5 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
100 g bröd, vitt, rivet

Hel kalkon till jul – gör så här:

 1. Fyllning: Plocka inkråmet ur kalkonen och torka ur den inuti. Halsen används till såsen så spara den. Finhacka lever och hjärta.
 2. Blanda aprikoser och mandel med Grand Marnier i en skål. Finhacka lök och selleri.
 3. Hetta upp smör i en stekpanna. Stek lök och selleri på medelvärme ca 3 min. Öka värmen, lägg i färs, hackat hjärta och lever. Fräs ca 3 min. Krydda med peppar, salt och timjan. Blanda med aprikos och mandel.
 4. Värm vatten och buljongtärning tills tärningen löst sig. Låt svalna. Rör ner buljongen och smör i färsblandningen. Blanda sist ner rivet bröd.
 5. Kalkon: Sätt ugnen på 175°. Dela apelsinen och lägg i fågelns buksida som stopp. Fyll kalkonen från halsänden. Den ska fyllas löst. Lägg resten av fyllningen i en smord ugnssäker form och ställ åt sidan. Knyt ihop fågeln så vingar och ben hålls tätt mot kroppen.
 6. Lägg den med bröstsidan uppåt i en långpanna. Gnid in fågeln med salt. Smält smör och blanda med pressad apelsin. Ös fågeln med lite av det och täck med folie.
 7. Stek kalkonen i ugnen 1 timme innan du öser den igen. Fortsätt att ösa fågeln då och då tills smörblandningen tar slut och därefter med den sky som bildas i långpannan.
 8. När kalkonen varit i ugnen ca 3 timmar kan folien tas bort. Ta också till vara den sky som bildats så den kan användas i såsen.
 9. Den sista halvtimmen kan ugnstemperaturen eventuellt ökas till 200° om kalkonen behöver mer färg. Kontrollera innertemperaturen i bröstköttet. Vid 70° tas kalkonen ut, då är bröstfiléerna färdiga. Låt vila under folie ca 30 min. Låren behöver oftast längre tid för att bli färdiga, ca 80° innertemperatur.
 10. Strö rivet bröd och timjan på fyllningen i ugnsformen. Gratinera mitt i ugnen tillsammans med låren ca 15 min. Fyllningen serveras varm.
 11. Skiva bröstfiléerna och skär låren i bitar. Servera med fyllningen, sås, potatis och brysselmix (finns här i receptdatabasen, sök på ”brysselmix”).

SE ÄVEN:

Julens godaste sill

Vegetarisk julmat – läckraste recepten

Knäck – så lyckas du med julgodiset