Läsartips: Fylld fläskfilé

Tack Ann-Sofie Östlind, från Hallstavik, för detta goda recept på fylld fläskfilé. Fläskfilén är fylld med italienska godsaker som mozzarellaost, parmaskinka och färska örter. Bra bjudmat då köttet kan förberedas i god tid. Servera med klyftpotatis och en rödvinssås. 
Allt om Mat
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 8 tomater - torkade, i olja
  • 0,5 dl örter - t ex repad färsk rosmarin, slätbladig persilja, basilika, salvia
  • 3 parmaskinka - stora skivor
  • 150 g mozzarella
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 steksnöre

Enkel rödvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 msk olivolja
  • 2 krm svartpeppar - grovmald
  • 3 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena)

Tillbehör

  • klyftpotatis
  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Snitta filén längs med men inte ända igenom. Banka försiktigt ut filén. Låt tomaterna rinna av och hacka dem. Lägg tomater, finhackade örter och skinka på filén. Skiva mozzarellaost och fördela skivorna på skinkan.

  2. Tryck till fyllningen och rulla ihop filén. Bind om med steksnöre eller fäst ihop med tandpetare.

  3. Rödvinssås: Grovhacka schalottenlök och vitlök. Bryn dem och svartpeppar i olja. Häll på vin, vatten och kalvfond. Låt koka 5 min. Red av med lite majsstärkelse. Hit kan förberedas.

  4. Bryn filén runt om i olivolja, salta och peppra under tiden. Lägg över filén i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen 15–20 min. Ta ut och låt köttet vila 10 min under folie. Skär upp i 1/2 cm tjocka skivor och servera med tillbehören.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!