3.73.73.73.73.7

Fullkornsskorpor med frön tar lite tid att baka men resultatet gör det värt. Ister gör att skorporna blir ­härligt spröda. Olivolja tillför extra god smak.  

För 50 skorpor:

Ingredienser

50 g jäst
75 g ister, eller kokosfett
5 dl mjölk
2 msk olivolja
1 dl vetekross
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön
6 dl grahamsmjöl, (360 g)
3 dl vetemjöl, (3-4 dl, 180–240 g)
1 tsk salt

 30 minuter + 30 minuter + 40 minuter jäsning + 18 minuter i ugn + 3 timmar torktid

Fullkornsskorpor – gör så här:

  1.  Smula ner jästen i en bunke. Smält fettet och häll i mjölken, värm blandningen till 37°.
  2. Rör ut jästen i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan och olja.
  3. Tillsätt vetekross, solrosfrön och linfrön. Blanda ner grahamsmjöl och därefter vetemjöl, först den mindre mängden, tillsätt resterande vetemjöl om det behövs. Det ska vara en fast deg.
  4. Arbeta degen smidig. Tillsätt saltet. ­Fortsätt arbeta tills den släpper från kanten
    ca 5 min i maskin. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  5. Sätt ugnen på 250°. Rulla ut degen till en längd och skär den i ca 25 bitar, ca 55 g styck. Forma varje bit till en avlång bulle. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 40 min.
  6. Grädda bullarna mitt i ugnen 13–15 min. Låt svalna på galler.
  7. Stick en gaffel i bullarna och dela dem ­medan de fortfarande är varma. Lägg skorporna med den skurna ytan uppåt på plåtar.
  8. Grädda ytterligare ca 5 min, tills ytan är lätt gyllenbrun. Ta ut skorporna ur ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 100°.
  9. Sätt in båda plåtarna och ställ ugnsluckan på glänt så att ­luften kan cirkulera när ugnstemperaturen gått ner,. Torka ­skorporna ca 3 timmar. Förvara torrt.
Fler recept med: Bakning