Fryst chokladmousse

Recept på fryst chokladmousse. Smaken påminner om fransk chokladmousse och kräver vispande i olika bunkar över hett vattenbad. Låt moussen stå framme en stund före servering; den är godast om den hunnit tina lite.
Recept på fryst chokladmousse.
Recept på fryst chokladmousse. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 100 g mörk choklad - mörk (70 %)
  • 1 dl vispgrädde - + 2 dl
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker - + 2 msk
  • 0,5 dl Grand Marnier - eller annan apelsinlikör

Chokladskalet

  • 50 g kokosolja
  • 100 g mörk choklad - mörk (70 %)

Till fatet

  • 4 maränger - –5, krossade

Gör så här

  1. Skölj en skål med rundad botten, ca 1 1/2 liter, med vatten. Täck  insidan med plastfolie. Hacka chokladen. Smält den med 1 dl grädde på låg värme så att chokladen smälter.

  2. Vispa 2 dl grädde. Dela äggen och vispa äggvitorna med 1 dl socker till fasta toppar i en glasskål eller rostfri skål över hett vattenbad.

  3. Vispa äggulorna luftiga med apelsinlikör och 2 msk socker över vattenbadet.

  4. Vänd ner choklad och grädde i äggulorna och därefter ägg-vitorna, först hälften sedan resten. Häll smeten i skålen och täck med smörgåspapper. Frys ca 8 timmar.

  5. Chokladskal: Smält kokosoljan på låg värme över vattenbad eller i mikro. Bryt chokladen i bitar och rör ner i oljan. Rör tills chokladen smält. Ta moussen ur frysen.

  6. Krossa marängerna. Strö hälften på ett fat. Skölj utsidan av formen i varmt vatten så att moussen lossar. Stjälp upp den på marängkrosset så glider den inte. Ta bort plastfolien och häll över den smälta chokladen i två omgångar. Strö över resten av marängkrosset.

  7. Den dekorerade moussen kan sedan frysas igen om den ska ätas senare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!