Fryst chokladmousse

44444

Recept på fryst chokladmousse. Smaken påminner om fransk chokladmousse och kräver vispande i olika bunkar över hett vattenbad. Låt moussen stå framme en stund före servering; den är godast om den hunnit tina lite.

För 8 personer:

Ingredienser

100 g mörk choklad, (70 %)
1 dl vispgrädde, + 2 dl
3 ägg
1 dl strösocker, + 2 msk
0,5 dl Grand Marnier, eller annan apelsinlikör

Chokladskalet:

50 g kokosolja
100 g mörk choklad, (70 %)

Till fatet:

4 maränger, –5, krossade

25 minuter + 8 timmar i frys

Fryst chokladmousse – gör så här:

  1. Skölj en skål med rundad botten, ca 1 1/2 liter, med vatten. Täck  insidan med plastfolie. Hacka chokladen. Smält den med 1 dl grädde på låg värme så att chokladen smälter.
  2. Vispa 2 dl grädde. Dela äggen och vispa äggvitorna med 1 dl socker till fasta toppar i en glasskål eller rostfri skål över hett vattenbad.
  3. Vispa äggulorna luftiga med apelsinlikör och 2 msk socker över vattenbadet.
  4. Vänd ner choklad och grädde i äggulorna och därefter ägg-vitorna, först hälften sedan resten. Häll smeten i skålen och täck med smörgåspapper. Frys ca 8 timmar.
  5. Chokladskal: Smält kokosoljan på låg värme över vattenbad eller i mikro. Bryt chokladen i bitar och rör ner i oljan. Rör tills chokladen smält. Ta moussen ur frysen.
  6. Krossa marängerna. Strö hälften på ett fat. Skölj utsidan av formen i varmt vatten så att moussen lossar. Stjälp upp den på marängkrosset så glider den inte. Ta bort plastfolien och häll över den smälta chokladen i två omgångar. Strö över resten av marängkrosset.
  7. Den dekorerade moussen kan sedan frysas igen om den ska ätas senare.

 

Fler recept med: Choklad, Jul