Fryst cheesecake med rabarber och syren
Ingredienser
- 100 g choklad - vit
- 1 msk kokosolja
- 1 tsk limeskal - rivet
- 2 tsk lime - pressad
- 4 dl Rice krispies
Glassmet
- 1 burk karamelliserad mjölk - (397 g)
- 200 g färskost - naturell
- 4 dl vispgrädde
- 2 msk Cointreau - eller Triple sec, apelsinlikör, ev
Smaksättning rabarber
- 2 dl rabarber - skivad
- 2 msk vatten
- 2 msk strösocker
Smaksättning blåbär
- 2 dl blåbär
- 2 msk vatten
- 2 msk strösocker
Garnering
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl syrenblommor
- 1 tsk blåbärspulver
Gör så här
-
Hacka chokladen. Smält kokosoljan. Sänk värmen till lägsta och lägg ner chokladen. Rör tills chokladen är smält. Blanda ner limeskal, limesaft och rice krispies. Platta ut smeten i botten av en form, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper eller plastfolie fäst i botten. Ställ i frysen ca 10 min.
-
Gör de två smaksättningarna. Sjud rabarbern med vatten och socker 2–3 min. Låt svalna. Sjud blåbären med vatten och socker ca 2 min. Låt svalna.
-
Glassmet: Vispa ihop karamelliserad mjölk och färskost. Vispa grädden. Vänd ner grädden i färskosten. Smaksätt eventuellt med Cointreau eller Triple sec. Dela smeten i två bunkar och smaksätt med rabarber respektive blåbär. Ställ rabarbersmeten i kylen.
-
Häll blåbärsmeten över rice krispies-bottnen och frys ca 1 timme. Ta fram formen ur frysen och häll på rabarbersmeten. Frys ca 6 timmar, gärna längre.
-
Garnering: Mosa blåbären på en assiett med en gaffel. Vispa upp grädden och blanda halva mängden med blåbärsmos, bred det runt om tårtan. Bred ofärgad grädde ovanpå. Plocka bort blommorna från blomfästena.
-
Garnera tårtan med blommorna. Servera direkt eller frys tårtan men utan blommor. Låt tina ca 15 min före servering, och garnera den.