Frusen vit chokladkupol med bär i vaniljvodkatopf, kokosflarn och bubbelsocker

Receptet bjuder på intressanta tillverkningsmoment. Se t ex hur sockerflarnen blir bubbliga. Och tänk på att bärtopfen gärna görs en eller ett par veckor i förväg.

Frusen vit chokladkupol med bär i vaniljvodkatopf, kokosflarn och bubbelsocker

1. Vaniljvodkatopf: Varva bären med socker i en glasburk. Fyll på vodka och ställ att dra i kylen två dagar eller upp till tre veckor.
2. Vit chokladkupol: Dela äggen och vispa äggvitorna till fast skum i en bunke för sig. Flytta vispen till en bunke med äggulor och florsocker och vispa det pösigt. Flytta slutligen vispen till en skål med grädden och vispa den mjukt.
3. Smält chokladen i mikron på full effekt 1 1/2–2 min. Rör ner den i äggulepvispet, rör sedan ner grädden och sist äggvitorna (vispar du i denna ordning behöver vispen inte diskas emellan!).
Fördela smeten i kupolformar,
t ex kaffekoppar, och frys 4 timmar.
4. Bubbelsocker: Koka socker, vatten och glykos livligt i en rostfri kastrull till 155°.
Häll ut likören på en silpat-duk på plåt eller på enbart oljad plåt. Häll det heta sockret över likören och vicka plåten så att sockret rinner ut tunt. Låt det stelna och bryt bitar.
5. Doppa formarna med chokladkupolerna i kallt vatten. Stjälp upp och garnera med bubbelsocker. Servera kupolerna med topf och kokosflarn.

Recept från