00000

Dubbel sats av "Plommon i ugn" behövs.

Recept från Ingela Perssons bok "Frukt och bär" (Natur & Kultur)

För 4 person(er)

Ingredienser

Plommontårtan

200 g digestivekex
25 g smör
500 g crème fraiche
ev lite florsocker

Plommon i ugn

500 g plommon, gärna en syrlig sort
150-200 g strösocker
smaksättning,tex några droppar armagnac, eller amaretto eller lite riven ingefära

PLOMMONTÅRTA
Gör en dubbel sats Plommon i ugn (se nedan) och låt svalna helt.
Mixa kexen till pulver i en matberedare. Smält smöret och mixa det med kexsmulorna.
Det ska blir ett torrt smul som ändå går att krama ihop. Häll smulet i
botten på en pajform med löstagbar kant och tryck till med fingrarna.
Spara ett par skedar av de ugnsbakade plommonen och mixa resterande plommon med créme fraichen till en nästan slät kräm. Smaka eventuellt av med lite florsocker. Häll smeten i formen och ställ i frysen. Tårtan tar ett par timmar att frysa helt.
Vid servering, ta ut kaka ur frysen och låt den tina något i kylen. Lossa från formen, garnera med de sparade plommonen och servera tårtan kall. 

PLOMMON I UGN
Servera plommonen varma till glass eller låt dem svalna och använd till receptet på Frusen plommontårtn. Kalla är de även goda till exempelvis grillad kyckling.
GÖR SÅ HÄR:
Dela plommonen och ta bort kärnorna. Lägg frukten i en ugnsfast form. Strö
över sockret och krydda eventuellt med lite riven ingefära eller sprit.
Baka plommonen i ugnen på 125 grader i ca 1 timme. Höj temperaturen till
250 grader och grädda i ytterligare 20–30 minuter. Plommonen ska få fin färg
och nästan bli karamelliserade. Om du får plommon över går det bra att frysa indem i små askar.