Frusen kaffecheesecake
Ingredienser
- 10 digestivekex
- 75 g smör - smält, avsvalnat
- 0,5 g kanel - mald
Fyllning
- 100 g valnötter - rostade
- 2 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl muscovadosocker - mörkt
- 2 msk Baileys Original Irish Cream
- 2,5 tsk snabbespressopulver
- 150 g naturell färskost
- 1,5 tsk vaniljsocker
Chokladsås
- 50 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 1 msk kakao
- 1 msk vetemjöl
- 1,5 msk mjölk
- 1,5 msk espresso - eller starkt kaffe
- 0,5 tsk vaniljsocker
Garnering
- 50 g chokladkaffebönor - eller riven choklad
Gör så här
-
Botten: Mixa kexen i en matberedare. Blanda i smör och kanel. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.
-
Fyllning: Dela äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Vispa äggulor och strö- och muskovadosocker tills sockret smält. Värm likören i mikrovågsugn och rör ut kaffepulvret. Blanda ner likören, färskost och vaniljsocker i ägg-gulesmeten. Vänd ner grädden och till sist äggvitorna.
-
Lägg valnötterna i botten på formen och häll över smeten. Frys minst 4 timmar.
-
Blanda alla ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull och koka tills såsen tjocknat. Låt kallna. Fyll chokladsåsen i en liten plastpåse. Låt stå i rumstemperatur fram till garnering.
-
Ta fram tårtan. Lossa från formen. Klipp av ena hörnet på påsen. Ringla chokladsåsen på kakan och garnera.