Frusen kaffecheesecake

Kanel i kakans botten passar perfekt till kaffesmaken i fyllningen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 10 digestivekex
  • 75 g smör - smält, avsvalnat
  • 0,5 g kanel - mald

Fyllning

  • 100 g valnötter - rostade
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl muscovadosocker - mörkt
  • 2 msk Baileys Original Irish Cream
  • 2,5 tsk snabbespressopulver
  • 150 g naturell färskost
  • 1,5 tsk vaniljsocker

Chokladsås

  • 50 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk kakao
  • 1 msk vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk
  • 1,5 msk espresso - eller starkt kaffe
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Garnering

  • 50 g chokladkaffebönor - eller riven choklad

Gör så här

  1. Botten: Mixa kexen i en matberedare. Blanda i smör och kanel. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.

  2. Fyllning: Dela äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Vispa äggulor och strö- och muskovadosocker tills sockret smält. Värm likören i mikrovågsugn och rör ut kaffepulvret. Blanda ner likören, färskost och vaniljsocker i ägg-gulesmeten. Vänd ner grädden och till sist äggvitorna.

  3. Lägg valnötterna i botten på formen och häll över smeten. Frys minst 4 timmar.

  4. Blanda alla ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull och koka tills såsen tjocknat. Låt kallna. Fyll chokladsåsen i en liten plastpåse. Låt stå i rumstemperatur fram till garnering.

  5. Ta fram tårtan. Lossa från formen. Klipp av ena hörnet på påsen. Ringla chokladsåsen på kakan och garnera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!