Fruktkaka med tranbär och valnötter

Skär kakan med tunn och vass kniv så håller sig garneringen fint på plats. Låt frukten dra i rom eller konjak. Kakan är god även utan garnering.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 5 dl frukt - t ex tranbär, russin, fikon eller aprikoser, torkad
  • 1 apelsin - rivet skal
  • 0,5 dl rom - mörk eller konjak
  • 200 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg - stora
  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl valnötter - grovhackade

Garnering

  • 4 gelatinblad
  • 2 msk vatten
  • 2 dl frukt - t ex skivade aprikoser, gula russin, tranbär eller röda cocktailbär, torkad
  • 0,5 dl valnötter
  • silverkulor - eventuellt

Gör så här

  1. Ta bort stjälken från fikonen. Skär fikon och aprikoser i mindre bitar. Blanda torkad frukt och apelsinskal med sprit och låt stå minst 2 timmar.

  2. Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker vitt. Tillsätt äggen, ett i taget.

  3. Blanda mjölet med bakpulver. Rör ner mjöl, torkad frukt och valnötter i smörblandningen.

  4. Fördela smeten i två smorda och bröade formar, som rymmer ¾ liter (eller i en stor 1 1/2 liters form).

  5. Grädda den stora kakan på nedersta falsen ca 60 min och ca 40 min för de två mindre kakorna. Täck eventuellt med bakplåtspapper efter halva tiden så att kakan inte blir för mörk. Kontrollera med en sticka att kakan är klar. Låt svalna innan den stjälps upp.

  6. Garnering: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Smält gelatinbladen, med vatten i en liten kastrull. Blanda gelatin med frukt och nötter.

  7. Fördela nötter och frukt på kakan. Ös över allt gelatin. Garnera eventuellt med silverkulor. Kakan håller ca 3 veckor väl inslagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!