Fruktbröd
Recept på fruktbröd. Bikarbonatbröd bör ätas samma dag som de bakats. Fruktbrödet går utmärkt att frysa.
Ingredienser
- 6 aprikoser - torkade
- 3 fikon - torkade
- 6 dl rågsikt - (330 g)
- 2 dl havrekli
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 1 tsk brödkrydda
- 1 dl russin
- 0,5 dl sirap - mörk
- 5 dl filmjölk
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175°. Grovhacka aprikoser och fikon.
-
Blanda rågsikt, havrekli, bikarbonat, salt och brödkrydda i en bunke. Tillsätt den hackade frukten och russinen. Rör ner sirap och filmjölk.
-
Häll smeten i en smord avlång form, ca 1 1/2 liter. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 60 min. Låt brödet stå kvar i formen ca 5 min innan det stjälps upp på galler och får kallna.