Läsartips: Fruktbröd

55555

Gerd Román från Stockholm tipsar om sitt recept på fruktbröd. Brödet med mandel, cashewnötter, fikon och dadlar är ett måste till jul hos familjen Román. Servera det gärna tillsammans med en tjock skiva lagrad ost.

För 2 bröd

Ingredienser

0,75 dl sötmandel
0,75 dl cashewnötter, salta
6 fikon, torkade
4 dadlar
5 dl rågmjöl, fint (250 g)
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 dl russin
5 dl filmjölk
1 dl honung, flytande
2 msk soja, kinesisk

Fruktbröd – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Skålla och skala mandeln. Rosta mandel och cashewnötter i en torr, het stekpanna. Låt kallna.
  2. Hacka fikon och dadlar.
  3. Blanda råg- och vetemjöl, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt frukt och nötter. Blanda i filmjölk, honung och soja och rör till en jämn smet. Fördela smeten i två avlånga smorda bakformar à 1 1/2 liter.
  4. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt bröden stå kvar i formarna ca 5 min innan de stjälps upp på galler och får kallna. Bröden går bra att frysa.
Tack för receptet Gerd Román från Stockholm! Varifrån fick du inspiration till ditt recept?

– Det är inte mitt påhitt helt och hållet, det ska erkännas. Jag blev serverad ett liknande bröd men det innehöll hasselnötter, som jag inte tål. Nu har jag experimenterat mig fram till en egen variant med cashewnötter i stället.

 

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt nya inspirerande nyhetsbrev som är helt inriktat på bakning.

”Baka

Foto: Ulrika Pousette

Fler recept med: Frukt och bär, Jul, Matbröd