Frukt- och nötbröd

Frukt- och nötbröd är ett grovt, lättbakat filmjölksbröd med frukt och nötter. Perfekt för att ta vara på russin, mandlar, nötter och torkade fikon eller dadlar. Servera med potkäs och fikonmarmelad.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 4,5 dl filmjölk
  • 1 dl sirap - mörk
  • 1 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 3 dl rågmjöl - grovt (165 g)
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 2 dl nötter - t ex sötmandel, hasselnötter eller valnötter
  • 2 dl frön - blandade, t ex solrosfrön, linfrön och pumpakärnor
  • 1 dl russin - hackade torkade fikon eller dadlar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj eller lägg ett bakplåtspapper i en brödform som rymmer ca 2 liter. Blanda filmjölk och sirap i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop. Häll smeten i formen och strö över lite grovt rågmjöl.

  2. Grädda brödet näst längst ner i ugnen 45–50 min. Ta ut brödet och låt det vila 5–10 min i formen. Vänd upp brödet på ett galler och låt det kallna under bakduk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!