55555

Baka ett festligt brytbröd till buffén. En krans fylls med olika frön är både gott och dekorativt. Att baka i kransform är inte alls svårt!

För 1 bröd:

Ingredienser

3 dl vatten
25 g jäst
8 dl vetemjöl, stenmalet  (480 g) + 1/2 dl till utbakning, t ex Saltå, Ramlösa eller Warbro
2 msk smör, rumsvarmt
1 tsk salt

Fyllning:

50 g smör, rumsvarmt
0,5 dl frön, t ex vallmo-, sesam-, hampa- och chiafrön

10 minuter + 70 minuter jäsning + 30 minuter i ugn

Frökrans – gör så här:

  1. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt drygt hälften av mjölet och arbeta in det väl. Tillsätt smör, salt  och resten av mjölet i omgångar. Arbeta degen väl i maskin ca 5 min på låg hastighet. Jäs under bakduk ca 40 min.
  2. Ta upp på mjölad arbetsbänk och kavla ut en rektangulär platta, 35 x 50 cm. Bred smör på plattan och strö på frön. Rulla ihop och dela rullen på längden i två delar. Tvinna längderna löst och forma till en krans. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Vik in ändarna. Jäs kransen under bakduk ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet mitt i ugnen ca 25 min tills det fått fin färg.

Frysa in

Brödet går bra att frysa och blir som nybakt om det tinas och värms en stund i ugnen.

Fler recept med: Bakning, Buffémat, Fest, Matbröd