44444

Fröknäcke med morotskräm och grönkålschips passar bra som snacks till glöggen eller drinken. Lägg morotskrämen på knäckebrödet precis före servering.

För 6-8 personer på buffé:

Ingredienser

1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl chiafrön
2 msk fiberhusk
3 dl vatten
1,5 tsk flingsalt

Grönkålschips:

100 g grönkål
1 msk olivolja
0,5 tsk flingsalt

Morotskräm med dragon:

1 morot, stor
1 förpackning vita bönor, (380 g)
0,5 dl apelsin, pressad
10 dragonblad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

flingsalt

30 minuter + 1 timme och 40 minuter i ugn

Fröknäcke med morotskräm och grönkålschips – gör så här:

  1. Blanda de torra ingredienserna till fröknäcket. Koka upp vattnet och blanda ner. Rör om väl. Låt stå och svälla 15 min. Sätt ugnen på 150°.
  2. Kavla ut degen tunt mellan två oljade bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen 1 1/2 timme, tills brödet är torrt och krispigt. Vänd runt knäcket efter 40 min gräddning.
  3. Chips: Dra bort den grova stjälken på grönkålen och riv bladen i bitar. Blanda bladen med olja och salt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen 10–15 min, tills de är krispiga och frasiga. Håll koll, eftersom de lätt bränns. Låt kallna.
  4. Morotskräm: Skala och skär moroten i slantar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 20 min. Häll av och skölj bönorna. Mixa ihop morot, bönor, apelsinsaft och dragon till en slät kräm med mixerstav eller i matberedare. Krydda med salt och peppar.
  5. Bryt fröknäcket i bitar. Lägg på en klick morotskräm och toppa med grönkålschips. Strö över flingsalt.