Fröknäcke med morotskräm och grönkålschips

Fröknäcke med morotskräm och grönkålschips passar bra som snacks till glöggen eller drinken. Lägg morotskrämen på knäckebrödet precis före servering.
Therese Elgquist
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 0,5 dl chiafrön
  • 2 msk fiberhusk
  • 3 dl vatten
  • 1,5 tsk flingsalt

Grönkålschips

  • 100 g grönkål
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt

Morotskräm med dragon

  • 1 morot - stor
  • 1 förp vita bönor - (380 g)
  • 0,5 dl apelsin - pressad
  • 10 dragonblad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • flingsalt

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna till fröknäcket. Koka upp vattnet och blanda ner. Rör om väl. Låt stå och svälla 15 min. Sätt ugnen på 150°.

  2. Kavla ut degen tunt mellan två oljade bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen 1 1/2 timme, tills brödet är torrt och krispigt. Vänd runt knäcket efter 40 min gräddning.

  3. Chips: Dra bort den grova stjälken på grönkålen och riv bladen i bitar. Blanda bladen med olja och salt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen 10–15 min, tills de är krispiga och frasiga. Håll koll, eftersom de lätt bränns. Låt kallna.

  4. Morotskräm: Skala och skär moroten i slantar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 20 min. Häll av och skölj bönorna. Mixa ihop morot, bönor, apelsinsaft och dragon till en slät kräm med mixerstav eller i matberedare. Krydda med salt och peppar.

  5. Bryt fröknäcket i bitar. Lägg på en klick morotskräm och toppa med grönkålschips. Strö över flingsalt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!