3.53.53.53.53.5

Frökex och laxröra med pepparrot är knaprig och gott. Kexen gräddas i ett stort stycke som man sedan ­bryter isär.

För 6 personer:

Ingredienser

1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1,5 dl linfrön
1 msk sesamfrön
2 msk vallmofrön
3 dl vatten
2 tsk flingsalt

Laxröra:

250 g lax, varmrökt
3 dl smetana
0,75 dl pepparrot, färskriven 
3 msk gräslök, finklippt

25 minuter + 2 timmar att svälla + 40 minuter i ugn

Frökex med laxröra – gör så här:

  1. Blanda alla frön i en skål. Häll på vattnet och låt stå ca 2 timmar.
  2. Sätt ugnen på 150°. Bred ut sme­ten på ett bakplåtspapper. Använd ett annat bakplåtspapper för att trycka ut smeten. Strö på flingsaltet.
  3. Grädda mitt i ugnen 30–40 min. Låt kallna och bryt isär till mindre  bitar. Förvara kexen torrt.
  4. Laxröra: Rensa den rökta laxen från eventuella ben och skinn.
  5. Blanda fiskköttet försiktigt med smetana, pepparrot och gräslök. Försök att inte röra för mycket. Det är fint om det är lite bitar av laxen i röran. Förvara den kallt.
  6. Skeda upp laxröran på kexen strax före servering.