4.54.54.54.54.5

Frökex med pumpa, linfrön och dadlar är knapriga och lite sega kex, fulla av fiber och frön. Perfekta att ha på lut i träningsväskan, i ask med smörgåspapper mellan, när hungern smyger sig på.

För 40 kex:

Ingredienser

6 dadlar, färska
0,5 dl kokosolja
1 dl solrosfrön, naturella
1 dl linfrön
0,5 döl pumpakärnor
3 dl havregryn
1 dl psylliumhusk, Risenta
1 krm salt
2 dl vatten

30 minuter + 15 minuter för smeten att stå + 30 minuter i ugn

Frökex med pumpa, linfrön och dadlar – gör så här:

  1. Kärna ur dadlarna och hacka dem grovt. Smält kokosoljan. Lägg dadlarna i en matberedare tillsammans med kokosolja, solrosfrön, linfrön, pumpakärnor, havregryn, psylliumhusk och salt. Mixa tills allt är finhackat.
  2. Lägg över smeten i en bunke och häll över vattnet. Låt stå ca 15 min, tills vattnet absorberats. Sätt ugnen på 160°.
  3. Dela frömixen i två delar och kavla ut varje del mellan två bakplåtspapper, ca 2 mm tjockt. Lägg över på en plåt och lyft bort det översta bakplåtspapperet.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills det fått lite färg och är knaprigt. Ta ut och skär i kvadrater, ca 6 x 6 cm. Rosta mitt i ugnen ytterligare ca 15 min. Ta ut och låt kallna på galler.
Fler recept med: Bakning, Kex och skorpor