Frökex med pumpa, linfrön och dadlar

Frökex med pumpa, linfrön och dadlar är knapriga och lite sega kex, fulla av fiber och frön. Perfekta att ha på lut i träningsväskan, i ask med smörgåspapper mellan, när hungern smyger sig på.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 6 dadlar - färska
  • 0.5 dl kokosolja
  • 1 dl solrosfrön - naturella
  • 1 dl linfrön
  • 0.5 dl pumpakärnor
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl psylliumhusk - Risenta
  • 1 krm salt
  • 2 dl vatten

Gör så här

  1. Kärna ur dadlarna och hacka dem grovt. Smält kokosoljan. Lägg dadlarna i en matberedare tillsammans med kokosolja, solrosfrön, linfrön, pumpakärnor, havregryn, psylliumhusk och salt. Mixa tills allt är finhackat.

  2. Lägg över smeten i en bunke och häll över vattnet. Låt stå ca 15 min, tills vattnet absorberats. Sätt ugnen på 160°.

  3. Dela frömixen i två delar och kavla ut varje del mellan två bakplåtspapper, ca 2 mm tjockt. Lägg över på en plåt och lyft bort det översta bakplåtspapperet.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills det fått lite färg och är knaprigt. Ta ut och skär i kvadrater, ca 6 x 6 cm. Rosta mitt i ugnen ytterligare ca 15 min. Ta ut och låt kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!