00000

Frökex med gurkmeja-spread är lättbakade, goda till ost tillsammans med en solgul nöt-gurkmeja-spread, ett alternativ till färskost.

För 50 kex:

Ingredienser

100 g smör
1,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl, (180 g)
2,5 dl havregryn
1 dl frön, blandade, t ex solrosfrön, chiafrön, sesamfrön eller linfrön
2 msk strösocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Gurkmeja-spread, ca 2 1/2 dl:

2,5 dl cashewnötter
0,5 dl rapsolja
1 msk citron, pressad
1 tsk honung, flytande
1 tsk gurkmeja, mald
0,25 tsk salt
1 msk vatten, –2 msk, ev

Tillbehör:

dessertostar
päron
vindruvor
fikon
bär, t ex vinbär

40 minuter + 4 timmar blötläggning + 15 minuter i ugn

Frökex med gurkmeja-spread – gör så här:

  1. Spread: Lägg cashewnötterna i kallt vatten ca 4 timmar. Häll av vattnet och mixa nötterna i matberedare. Droppa i oljan, lite i taget. Mixa i citronsaft, honung, gurkmeja och salt. Späd eventuellt med vatten om spreaden blir för fast.
  2. Kex: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken. Blanda ihop de torra ingredienserna. Häll i vätskan och arbeta ihop till en deg på en lätt mjölad arbetsbänk.
  3. Platta ut degen lätt med mjölade händer på ett bakplåtspapper på en plåt. Kavla ut degen tills den blir lika stor som plåten. Nagga med en gaffel och skär degen i rutor med en kniv eller sporre.
  4. Grädda kexen mitt i ugnen 15–20 min, tills de börjar få gyllenbrun färg i kanterna. Låt kexen kallna innan de bryts i rutor.
  5. Servera frökexen med gurkmejaspread, dessertostar, päron, vindruvor, fikon och vinbär.
Fler recept med: Bakning, Kex och skorpor, Röror