Frökex med gurkmeja-spread

Frökex med gurkmeja-spread är lättbakade, goda till ost tillsammans med en solgul nöt-gurkmeja-spread, ett alternativ till färskost.
Elisabeth Johansson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 2,5 dl havregryn
  • 1 dl frön - blandade, t ex solrosfrön, chiafrön, sesamfrön eller linfrön
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Gurkmeja-spread, ca 2 1/2 dl

  • 2,5 dl cashewnötter
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 tsk honung - flytande
  • 1 tsk gurkmeja - mald
  • 0,25 tsk salt
  • 1 msk vatten - –2 msk, ev

Tillbehör

  • dessertostar
  • päron
  • vindruvor
  • fikon
  • bär - t ex vinbär

Gör så här

  1. Spread: Lägg cashewnötterna i kallt vatten ca 4 timmar. Häll av vattnet och mixa nötterna i matberedare. Droppa i oljan, lite i taget. Mixa i citronsaft, honung, gurkmeja och salt. Späd eventuellt med vatten om spreaden blir för fast.

  2. Kex: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken. Blanda ihop de torra ingredienserna. Häll i vätskan och arbeta ihop till en deg på en lätt mjölad arbetsbänk.

  3. Platta ut degen lätt med mjölade händer på ett bakplåtspapper på en plåt. Kavla ut degen tills den blir lika stor som plåten. Nagga med en gaffel och skär degen i rutor med en kniv eller sporre.

  4. Grädda kexen mitt i ugnen 15–20 min, tills de börjar få gyllenbrun färg i kanterna. Låt kexen kallna innan de bryts i rutor.

  5. Servera frökexen med gurkmejaspread, dessertostar, päron, vindruvor, fikon och vinbär.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!