55555

Kicka igång dagen med massor av knapriga fibrer och nyttiga fetter i ett underbart gott fröbröd. Smidigaste sättet är att jäsa bröden över natten, använd då kallt vatten. Manitoba är extra starkt vetemjöl med högt proteinvärde som ger ett högt, fluffigt bröd.

För 20 bröd

Ingredienser

50 g jäst
5 dl vatten (37g)
2 tsk salt
4 dl fint rågmjöl, (240 g)
6 dl manitobamjöl, (360 g)
1/2 dl havregryn
2 msk linfrön
2 msk pumpakärnor
2 msk havrekärnor, från Risenta

Toppping

1 dl havregryn
1 dl havrekärnor
1 dl linfrön
1 dl pumpakärnor

Tillbehör

avokado
keso
chiliflakes
ärtskott
groddar

Fröbröd – gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt salt.
  2. Arbeta ner mjölet. Det ska bli en ganska lös och smidig deg. Rör i gryn, frön och kärnor precis på slutet. Låt jäsa ca 45 min i rumstemperatur eller 8 timmar i kylen.
  3. Sätt ugnen på 225°. Blanda alla ingredienser till toppingen på ett fat. Ta upp små degklickar med en degskrapa. Doppa i frötoppingen, lägg på bakplåtspapper. Strö även frötopping på toppen.
  4. Grädda bröden mitt i ugnen ca 10 min. Lyft upp bröden och knacka på undersidan, låter det ihåligt är bröden färdiga. Låt ­svalna på galler ca 30 min.
  5. Servera bröden med mosad avokado och keso. Strö över chiliflakes, toppa med skott och groddar.