Fröbröd

Fröbrödet innehåller en grundsurdeg som ska förberedas flera dagar innan, men brödet bakas ut och gräddas samma dag.

Fröbröd – gör så här:

  1. Rosta linfrö, havregryn, sesamfrö och pumpafrö i en torr stekpanna. Låt kallna.
  2. Lägg alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop degen. Kör 6 min i maskin eller knåda 12 min. Låt degen jäsa 2 timmar i bunken under bakduk, i rumstemperatur.
  3. Tag upp degen och baka ut den till 3 limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 1 1/2–2 timmar under bakduk.
  4. Sätt varmluftsugnen på 250° (vanlig ugn på knappt 275°) och sätt in en tom långpanna på nedersta falsen.
  5. Skåra bröden lätt och sätt in dem i nedre delen av ugnen. Häll hastigt 1/2 glas vatten i långpannan. Stäng luckan snabbt och sänk till 210° (vanlig ugn 235°). Grädda bröden 25–30 min. Låt svalna på galler.

Recept från