4.14.14.14.14.1

Frö- och aprikosbröd skärs i rutor när det gräddats. Förutom att kärnor och frön ger brödet en god, knaprig konsistens bidrar de även med nyttiga fibrer.

För 12 bitar:

Ingredienser

10 aprikoser, torkade
12 g jäst
4 dl vatten
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön
1 msk honung
1 tsk salt
2 dl rågmjöl, grovt
5 dl vetemjöl, (300 g)

15 minuter + 10 timmar i kyl + 15 minuter i ugn

Frö- och aprikosbröd – gör så här:

  1. Skär aprikoserna i små bitar. Rör ut jästen i det kalla vattnet. Tillsätt aprikoser, pumpakärnor, solrosfrön, linfrön, honung, salt, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta ihop till en lös, smidig deg.
  2. Tryck ut degen i en liten långpanna, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Pudra över lite rågmjöl. Täck långpannan med plastfolie och ställ i kylen 10–12 timmar.
  3. Sätt ugnen på 225°. Ta ut långpannan i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Låt brödet svalna på galler innan det skärs i rutor.

Älskar du också att baka?
Gör som allt fler: Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!

Fler recept med: Bakning, Matbröd