55555

Panera gärna skreikinderna 1 timme före fritering så att de hinner torka lite. De blir frasigt fina när de friterats.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g skreikinder
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
0,5 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl panko
1 liter rapsolja

Sesammajonnäs:

1 dl majonnäs
1 tsk sesamolja
1 msk lime, pressad
1 krm salt
1 krm chiliflakes

Sallad:

150 g sockerärter
0,5 gurka
2 salladslökar
2 gemsallad
1 krm chiliflakes
0,5 dl jordnötter

Dressing:

0,5 dl lime, pressad
0,5 dl rapsolja
1 krm salt
1 krm chiliflakes
0,5 kruka thaibasilika

Tillbehör:

1 förpackning tortillabröd, små (200 g)

30 minuter

Friterade skreikinder med sesammajonnäs och ärtsallad – gör så här:

  1. Krydda skreikinderna runt om med salt och peppar. Vänd dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i panko.
  2. Sesammajonnäs: Blanda majonnäsen med sesamolja, limesaft, salt och chiliflakes.
  3. Sallad: Strimla sockerärterna. Dela gurkan på längden och ta bort kärnorna. Skär gurkan i bitar. Ansa och skiva salladslöken tunt. Riv salladen i bitar.
  4. Blanda ärter, gurka, lök, sallad och chiliflakes. Hacka jordnötterna och blanda ner dem i salladen.
  5. Vispa ihop ingredienserna till dressingen. Häll den över salladen. Hacka thaibasilikan, spara några blad till garnering. Blanda ner resten i salladen.
  6. Hetta upp oljan till 180°. Fritera fiskbitarna, några i taget, 1–2 min, tills paneringen fått fin färg. Om det blir för många bitar i taget kyls oljan av.
  7. Servera kinderna nyfriterade med sallad och sesammajonnäs. Garnera med thaibasilika.

Säsong

Skreikinder kan beställas hos fiskhandlaren i säsong, januari-april

Fler recept med: Fest, Fisk, Huvudrätter - varmrätter