Friterade skreikinder med sesammajonnäs och ärtsallad

Panera gärna skreikinderna 1 timme före fritering så att de hinner torka lite. De blir frasigt fina när de friterats.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 400 g skreikinder
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 dl panko
  • 1 l rapsolja

Sesammajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk lime - pressad
  • 1 krm salt
  • 1 krm chiliflakes

Sallad

  • 150 g sockerärter
  • 0,5 gurka
  • 2 salladslökar
  • 2 gemsallad
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 dl jordnötter

Dressing

  • 0,5 dl lime - pressad
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 kruka thaibasilika

Tillbehör

  • 1 förp tortillabröd - små (200 g)

Gör så här

  1. Krydda skreikinderna runt om med salt och peppar. Vänd dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i panko.

  2. Sesammajonnäs: Blanda majonnäsen med sesamolja, limesaft, salt och chiliflakes.

  3. Sallad: Strimla sockerärterna. Dela gurkan på längden och ta bort kärnorna. Skär gurkan i bitar. Ansa och skiva salladslöken tunt. Riv salladen i bitar.

  4. Blanda ärter, gurka, lök, sallad och chiliflakes. Hacka jordnötterna och blanda ner dem i salladen.

  5. Vispa ihop ingredienserna till dressingen. Häll den över salladen. Hacka thaibasilikan, spara några blad till garnering. Blanda ner resten i salladen.

  6. Hetta upp oljan till 180°. Fritera fiskbitarna, några i taget, 1–2 min, tills paneringen fått fin färg. Om det blir för många bitar i taget kyls oljan av.

  7. Servera kinderna nyfriterade med sallad och sesammajonnäs. Garnera med thaibasilika.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!