Friterade salviablad med sardeller – Sauge frites aux filets d’anchois

Recept på friterade salviablad med sardeller – Sauge frites aux filets d’anchois. Det ultimata drinktilltugget, gärna till ett glas mousserande. Egenodlad salvia med stora blad funkar bäst.

För 16 bitar:

Ingredienser

32 salviablad stora
8 sardellfiléer

Frityrsmet:

1 dl vetemjöl
1 dl lättöl ljust
1 äggula liten
2 krm salt

Fritering:

5 dl solrosolja rapsolja (inte kallpressad) eller jordnötsolja

20 minuter

Friterade salviablad med sardeller – Sauge frites aux filets d’anchois

  1. Frityrsmet: Vispa ihop mjöl och öl, lite i taget, till en klumpfri smet.Tillsätt äggula och salt och vispa slätt.
  2. Lägg ut hälften av salviabladen på en skärbräda. Halvera sardellerna och lägg dem på bladen. Lägg på resterande blad och tryck till lätt.
  3. Hetta upp oljan i en gryta till 170°. Doppa de dubbla salviabladen i frityrsmeten och lägg försiktig ner dem i den heta oljan. Fritera några åt gången, 2–3 min. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Servera genast. 
Fler recept med: Franskt, Övrigt, Smårätter