Friterade potatisnystan med smetana och isad schalottenlök

Friterade potatisnystan med smetana och isad schalottenlök är en lyxig förrätt. Det går att fritera potatisnystan en liten stund före servering, de håller sig frasiga under tiden resten av menyn förbereds.
Elisabeth Johansson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 potatisar - stora
  • 5 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt

Tillbehör

  • 1 schalottenlök
  • 40 g löjrom
  • 1 dl smetana
  • örter - blandade, t ex atsinakrasse, shiso, daikonkrasse eller dill

Gör så här

  1. Skala och svarva potatisen i en grönsakssvarv. Skala och skiva schalottenlöken tunt på mandolin. Lägg potatis och lök i varsin skål med kallt vatten och is ca 10 min.

  2. Häll av vattnet och låt potatisnystanen -ligga på hushållspapper och torka. Hetta upp oljan till 180°. Fritera ett nystan i taget tills det är gyllenbrunt. Lägg nystanen på hushållspapper och krydda med salt.

  3. Lägg upp potatisnystanen på tallrikar. Lägg på små klickar med löjrom och spritsa på smetana. Häll av vattnet från -löken och lägg den på nystanen. Garnera med färska örter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!