3.63.63.63.63.6

Friterade lins- och ostbollar med saffransris och färsk tomatsås är en god vegetarisk vardagsrätt. Använd en lagrad gorgonzola så att bollarna får rejält med ostsmak.

För 4 personer:

Ingredienser

2 dl linser, gröna 
100 g gorgonzolaost
0,5 kruka basilika
1 dl havregryn
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 liter rapsolja

Ris:

1 bananschalottenlök
0,5 paket saffran, (à 0,5 g)
1 msk olivolja
3 dl arborioris
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Sås:

5 tomater, gärna plommontomater
1 bananschalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1,5 dl vitt vin, torrt
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

rucola
basilika

40 minuter

Friterade lins- och ostbollar med saffransris och färsk tomatsås – gör så här:

  1. Skölj linserna i ljummet vatten. Koka dem i lättsaltat vatten under lock ca 15 min. Låt rinna av. Mixa linserna med ost och basilika. Blanda smeten med havregryn, ägg, salt och peppar. Forma smeten till runda bollar. Ställ dem i frysen ca 15 min.
  2. Ris: Skala och finhacka löken. Fräs lök och saffran i olja i en kastrull ca 2 min. Blanda i riset och häll över vattnet. Tillsätt buljongtärningen och låt koka under lock ca 20 min. Krydda riset med salt och peppar.
  3. Tomatsås: Tärna tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i en kastrull ca 3 min. Rör i tomatpurén. Blanda i tomaterna. Häll över vinet och krydda med socker, salt och peppar. Låt puttra utan lock ca 15 min.
  4. Hetta upp oljan till 170°. Fritera linsbollarna, några i taget i olja tills de fått fin färg, ca 3 min. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Servera de nyfriterade lins- och ostbollarna med saffransris och tomatsås. Garnera med rucola och basilika.