1 timme
Friterade kroppkakor med svampmajonnäs och picklat äpple – gör så här:
- Picklat äpple: Kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Blanda ättika, socker, vatten och salt och rör tills sockret lösts upp. Blanda i äppeltärningarna och låt stå i kylen ca 1 timme.
- Majonnäs: Rensa och finhacka svampen. Skala och finhacka löken. Stek svampen i smör på hög värme tills den börjar få färg. Tillsätt löken och stek ytterligare ca 5 min under omrörning. Krydda med 1 krm salt och låt kallna.
- Lägg svampfräset i en hög mixerkanna och tillsätt ägg, senap och olja. Sätt en mixerstav i botten på kannan och mixa genom att dra mixerstaven uppåt, till en tjock majonnäs. Krydda majonnäsen med 2 krm salt. Lägg majonnäsen i en spritspåse utan tyll.
- Fyllning: Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Stek fläsk och lök på hög värme tills de fått fin färg. Krossa kryddpepparkornen och blanda ner dem i fräset. Krydda med svartpeppar. Låt kallna.
- Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna och ånga av. Pressa potatisen genom en potatispress och blanda den med äggula och mjöl. Krydda med salt.
- Dela potatisdegen i 16 bitar. Platta ut en bit i taget i en mjölad handflata. Lägg på ca ½ msk fyllning och forma degen runtom. Rulla till bollar.
- Vispa upp ägg och äggvita i en djup tallrik. Lägg ströbrödet i en annan tallrik. Vänd bollarna först i ägg och sedan i ströbröd.
- Hetta upp oljan i en gryta till 170°. Fritera bollarna i omgångar 2–3 min tills de fått fin färg. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
- Låt det picklade äpplet rinna av. Spritsa majonnäsen på ett fat. Lägg en kroppkakeboll på majonnäsklickarna och strö det picklade äpplet runtom. Garnera med persilja och servera.