4.14.14.14.14.1

Friterade kroppkakor med svampmajonnäs och picklat äpple är en variant på de klassiska kroppkakorna. Får du majonnäs över är den god att servera både till kyckling och fisk.

För 8 personer:

Ingredienser

400 g mandelpotatis
1 äggula
0,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

Fyllning:

150 g fläsk, rökt
2 schalottenlökar
10 kryddpepparkorn
1 krm svartpeppar, nymald

Panering:

1 ägg
1 äggvita
2 dl ströbröd, helst hemgjort

Fritering:

1 liter rapsolja

Majonnäs:

100 g svamp, t ex karljohansvamp
1 schalottenlök
1 tsk smör
1 + 2 krm salt
1 ägg
1 tsk dijonsenap
2,5 dl rapsolja
1 krm svartpeppar, nymald

Picklat äpple:

2 äpplen, syrliga, röda
0,5 dl ättiksprit, (12 %)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
2 krm salt

Garnering:

persilja, hackad

1 timme

Friterade kroppkakor med svampmajonnäs och picklat äpple – gör så här:

  1. Picklat äpple: Kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Blanda ättika, socker, vatten och salt och rör tills sockret lösts upp. Blanda i äppeltärningarna och låt stå i kylen ca 1 timme.
  2. Majonnäs: Rensa och finhacka svampen. Skala och finhacka löken. Stek svampen i smör på hög värme tills den börjar få färg. Tillsätt löken och stek ytterligare ca 5 min under omrörning. Krydda med 1 krm salt och låt kallna.
  3. Lägg svampfräset i en hög mixerkanna och tillsätt ägg, senap och olja. Sätt en mixerstav i botten på kannan och mixa genom att dra mixerstaven uppåt, till en tjock majonnäs. Krydda majonnäsen med 2 krm salt. Lägg majonnäsen i en spritspåse utan tyll.
  4. Fyllning: Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Stek fläsk och lök på hög värme tills de fått fin färg. Krossa kryddpepparkornen och blanda ner dem i fräset. Krydda med svartpeppar. Låt kallna.
  5. Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna och ånga av. Pressa potatisen genom en potatispress och blanda den med äggula och mjöl. Krydda med salt.
  6. Dela potatisdegen i 16 bitar. Platta ut en bit i taget i en mjölad handflata. Lägg på ca ½ msk fyllning och forma degen runtom. Rulla till bollar.
  7. Vispa upp ägg och äggvita i en djup tallrik. Lägg ströbrödet i en annan tallrik. Vänd bollarna först i ägg och sedan i ströbröd.
  8. Hetta upp oljan i en gryta till 170°. Fritera bollarna i omgångar 2–3 min tills de fått fin färg. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  9. Låt det picklade äpplet rinna av. Spritsa majonnäsen på ett fat. Lägg en kroppkakeboll på majonnäsklickarna och strö det picklade äpplet runtom. Garnera med persilja och servera.