40 minuter
Friterade blåmusslor med spenat- och pinjenötsrisotto – gör så här:
- Risotto: Koka upp vatten och buljongtärning. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ris i olja. Häll i vinet och 3 dl av buljongen. Koka risotton sakta och rör om då och då. Späd vartefter med resterande buljong.
- Riv 50 g ost. Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna. Rör ner ost, nötter, spenat och smör i risotton när riskornen är mjuka med ett lätt tuggmotstånd, efter 15–20 min. Krydda med salt.
- Musslor: Lägg mjöl och ströbröd i var sin skål. Vispa upp ägget i en skål. Plocka musslorna ur skalen. Panera musslorna först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd.
- Hetta upp oljan i en kastrull eller fritös till 175°. Fritera musslorna precis före servering 2–3 min, tills de fått fin färg. Krydda med salt.
- Lägg upp risotton på fyra tallrikar. Lägg på musslorna och hyvla över 50 g ost.
Grundreceptet på vinkokta musslor finns i receptet till moules frites.