3.53.53.53.53.5

Friterad tofu med trattkantareller, citron- och sesamsås och strössel är en god vegorätt. Trattkantarellerna bidrar med härligt god smak och ger ett gott tugg.

För 4 personer:

Ingredienser

200 g svamp
250 g broccoli
2 msk smör
300 g tofu, fast
1 dl polenta
2 tsk salt
0,5 dl rapsolja

Citron- och sesamsås:

1 dl chilisås, söt
0,75 dl citron, pressad
0,5 dl risvinäger
2 msk tahini, (sesampasta)
1,5 msk soja, japansk
1,5 msk sesamolja
0,5 tsk chiliflakes

Strössel:

0,5 dl panko
0,5 dl sesamfrön, gärna både svarta och vita
0,5 tsk flingsalt

Garnering:

koriander

40 minuter + 5 minuter i ugn

Friterad tofu med trattkantareller, citron- och sesamsås och strössel – gör så här:

  1. Citron- och sesamsås: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt koka upp och sjud ca 5 min. Mixa såsen slät med mixerstav.
  2. Sätt ugnen på 175°. Sprid ut panko, sesamfrön och flingsalt i en ugnssäker form. Rosta mitt i ugnen 5–10 min tills de blir gyllene. Rör om en gång under tiden.
  3. Skär eller bryt broccolin i buketter. Koka dem i lättsaltat vatten 2-3 min. Spola av med kallt vatten och låt rinna av.
  4. Stek trattkantarellerna i en torr stekpanna tills vätskan kokat bort. Tillsätt smör och fortsätt steka ca 10 min.  Lägg åt sidan.
  5. Blanda polenta och salt i en skål. Skär tofun i kuber och torka den med hushållspapper. Vänd runt tofun i polenta. Stek tofun i rikligt med olja i en stekpanna tills bitarna blir gyllenbruna runtom.  Lägg över på hushållspapper för att rinna av. Häll bort oljan från stekpannan men spara ca 1 tesked. Lägg broccoli och svamp i stekpannan och rör om tills det blir varmt.
  6. Lägg fräset på ett fat och strö över det rostade panko- och sesamströsslet.  Garnera med koriander och servera med såsen.