30 minuter + 20 minuter för löken att picklas
Friterad pilgrimsmussla på vit bönkräm med brynt sojasmör och nötter – gör så här:
- Picklad lök: Skala och skiva löken tunt på mandolin. Rör ihop ättika och socker. Tillsätt vattnet och rör tills sockret lösts upp. Lägg i löken och låt stå ca 20 min.
- Bönkräm: Koka bönorna i grädden ca 2 min. Mixa slätt med mixerstav. Krydda med salt och peppar.
- Låt pilgrimsmusslorna rinna av på hushållspapper. Lägg mjölet på ett fat. Vispa upp ägget i en skål eller djup tallrik. Lägg pankon på ett fat. Krydda pilgrimsmusslorna med salt och peppar och vänd dem i mjöl. Doppa dem sedan i ägget och vänd dem till sist i pankon.
- Rostade hasselnötter: Rosta nötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Grovhacka nötterna.
- Brynt sojasmör: Smält smöret på medelvärme tills det blir gyllenbrunt och luktar nötigt. Tillsätt sojan.
- Hetta upp olja till 170°. Fritera pilgrimsmusslorna gyllenbruna, 2-3 min. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.
- Lägg upp bönkrämen på tallrikar. Lägg på pilgrimsmusslan och toppa med avrunnen silverlök. Ringla över sojasmör och strö över nötter. Garnera med lakritsört och servera.