Små söta kronärtskockor kokas hela. De inre bladen dras bort och skockan fylls med lufttorkad skinka i hålet. Allt doppas i frityrsmet och friteras. Det är lite svårt att hitta de små skockorna i Sverige som kan ätas hela. Därför köper vi kronärtskockshjärtan på burk, låter dem rinna av ordentligt och stoppar in lite skinka i mitten på dem innan de friteras.

För 8 skockor

Ingredienser

400 g kronärtskockshjärtan
4 skivor lufttorkad skinka (serranojamón)
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar nymald

Frityrsmet

120 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl vatten
1 äggvita hårt vispad
5 dl raps- eller majsolja
0,5 tsk havssalt
8 små korta grillpinnar i trä

Friterad kronärtskocka

  1.  Skölj kronärtskockshjärtan i kallt vatten och låt dem sedan rinna av ordentligt. Lägg dem uppochner i en sil. Pressa lite på dem också så att det mesta av vätskan kramas ur.
  2. Dela skinkskivorna på hälften, rulla ihop och stoppa in en i mitten av varje hjärta. Salta och peppra utanpå
  3. Frityrsmet: Vispa mjöl, bakpulver och vatten till en slät smet.
    Vänd ner hårt vispad vita.
  4. Hetta upp oljan till 180°. Doppa kronärtskockorna en i taget i smeten, även här uppochner så att de blir täckta av smeten utan att det rinner in så mycket i skinkhålet. Lägg dem undan för undan i oljan så att de blir genomheta och får vacker gyllenbrun färg, ca 3-4 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Strö lite salt på dem, sätt i pinnar och ät dem varma.
Fler recept med: Övrigt