Friterad hasselbackspotatis med löjrom och syrad grädde

4.84.84.84.84.8

Hasselbackspotatis, friterad och serverad med löjrom, är en lyxig förrätt. Här lär vi dig hur du gör.

För 4 personer

Ingredienser

12 fasta potatisar, små
80 g löjrom
1,5 dl syrad grädde
1 l vatten
0,5 dl vitvinsvinäger
1 msk salt
1 l frityrolja, eller rapsolja
1/2 kruka dill
2 msk gräslök

30 min + 1 timme i vatten + 8 min fritering

Hasselbacks-potatis – gör så här:

  1. Låt löjrommen rinna av ca 10 min i en sil. Fyll en spritspåse med löjrommen. Vispa grädden tjock och luftig med elvisp (det blir grädde över, men den kan användas i röror och grytor). Fyll en spritspåse med grädden.
    Friterad hasselbackspotatis med löjrom och syrad grädde

    Foto: Helen Pé

  2. Potatis: Skölj potatisarna. Lägg dem en och en i en träslev och skär dem i tunna skivor nästan hela vägen igenom. Lägg de skurna potatisarna i iskallt vatten ca 30 min. Rör runt då och då så att så en del av stärkelsen sköljs bort. Låt rinna av.
    Friterad hasselbackspotatis med löjrom och syrad grädde

    Foto: Helen Pé

  3. Koka upp vatten, vinäger och salt i en kastrull. Lägg ner potatisen och koka upp. Koka ca 5 min. Lägg på ett lock och ställ kastrullen på en träskärbräda. Låt stå ca 30 min.
    Friterad hasselbackspotatis med löjrom och syrad grädde

    Foto: Helen Pé

  4. Låt potatisen rinna av i durkslag. Lägg dem på en kökshandduk eller hushållspapper för att rinna av. Hit kan förberedas en dag före, förvara potatisen i kyl.
    Friterad hasselbackspotatis med löjrom och syrad grädde

    Foto: Helen Pé

  5. Hetta upp frityroljan till 170˚. Fritera potatisarna i tre omgångar, fyra potatisar åt gången. Det är viktigt att man kontrollerar oljan under tiden så att den håller rätt temperatur. De är klara när de är gyllenbruna och flyter upp till ytan, det tar ca 8 min. Låt rinna av på hushållspapper. De kan varmhållas i 100° varmluft.
    Friterad hasselbackspotatis med löjrom och syrad grädde

    Foto: Helen Pé

  6. Servering: Plocka dillvipporna och grovhacka dem. Skär gräslöken fint. Spritsa syrad grädde och löjrom på potatisen. Garnera med dill och gräslök.
    Friterad hasselbackspotatis med löjrom och syrad grädde

    Foto: Helen Pé

Lilla friteringsskolan

För låg temperatur gör att det friterade inte får någon krispig yta. Det blir istället indränkt av fett.

För hög temperatur gör maten bränd på ytan, utan att den blir genomkokt.

Olika storlek på det som ska friteras gör att bitarna inte blir klara samtidigt.

För mycket som läggs i oljan gör att temperaturen sjunker och friteringen avtar.

Fritera säkert. Lämna aldrig kokande olja eller matfett utan uppsikt, och ha aldrig spisfläkten på när du friterar.

Om oljan skulle börja brinna:

Stäng av spisen. Låt kastrullen stå kvar och kväv elden med lock, en plåt, fuktiga handdukar eller brandfilt. Se till att ha något av det till hands innan du börjar fritera.

Försök inte släcka med vatten.

Kökstipset: Potatisen kokas med vinäger, vilket ger fastare potatis och en mild syra.

Fler recept med: Förrätter, Tillbehör