Friterad hasselbackspotatis med löjrom och syrad grädde

Hasselbackspotatis, friterad och serverad med löjrom, är en lyxig förrätt. Här lär vi dig hur du gör.
Foto: Helen Pé

Ingredienser

  • 12 fasta potatisar - små
  • 80 g löjrom
  • 1.5 dl syrad grädde
  • 1 l vatten
  • 0.5 dl vitvinsvinäger
  • 1 msk salt
  • 1 l frityrolja - eller rapsolja
  • 0.5 kruka dill
  • 2 msk gräslök

Gör så här

  1. Låt löjrommen rinna av ca 10 min i en sil. Fyll en spritspåse med löjrommen. Vispa grädden tjock och luftig med elvisp (det blir grädde över, men den kan användas i röror och grytor). Fyll en spritspåse med grädden.

    Foto: Helen Pé

  2. Skölj potatisarna. Lägg dem en och en i en träslev och skär dem i tunna skivor nästan hela vägen igenom. Lägg de skurna potatisarna i iskallt vatten ca 30 min. Rör runt då och då så att så en del av stärkelsen sköljs bort. Låt rinna av.

    Foto: Helen Pé

  3. Koka upp vatten, vinäger och salt i en kastrull. Lägg ner potatisen och koka upp. Koka ca 5 min. Lägg på ett lock och ställ kastrullen på en träskärbräda. Låt stå ca 30 min.

    Foto: Helen Pé

  4. Låt potatisen rinna av i durkslag. Lägg dem på en kökshandduk eller hushållspapper för att rinna av. Hit kan förberedas en dag före, förvara potatisen i kyl.

    Foto: Helen Pé

  5. Hetta upp frityroljan till 170˚. Fritera potatisarna i tre omgångar, fyra potatisar åt gången. Det är viktigt att man kontrollerar oljan under tiden så att den håller rätt temperatur. De är klara när de är gyllenbruna och flyter upp till ytan, det tar ca 8 min. Låt rinna av på hushållspapper. De kan varmhållas i 100° varmluft.

    Foto: Helen Pé

  6. Plocka dillvipporna och grovhacka dem. Skär gräslöken fint. Spritsa syrad grädde och löjrom på potatisen. Garnera med dill och gräslök.

    Foto: Helen Pé

Kökstipset: Potatisen kokas med vinäger, vilket ger fastare potatis och en mild syra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!