00000

Det salta sardellströsslet tillsammans med den lite söta rostade paprikan och balsamicons mjuka syra blir till en harmonisk helhet.

För 4 person(er)

Ingredienser

Rostad paprika

2 paprikor, röda
2 tsk olivolja

Sardellströssel

1 persilja, kruka
6 sardeller, raka
2 vitlöksklyftor, pressade
50 g mandelspån
1 krm svartpeppar

Fisk

600 g fiskfilé, skinn och benfri t ex sej eller kummel
5 dl olja, raps- eller friteringsolja
0,5 tsk salt
1 dl vetemjöl

Frityrsmet

2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1,5 dl vatten

Tillbehör

crema di balsamico, (Zeta)
couscous, eller ris

1. Sätt ugnen på 250° grill. Ansa och dela paprikorna. Lägg dem med snittytan ner på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med olja. Rosta dem högt upp i ugnen tills de blir bubbliga och svarta. Ta ut. Lägg dem i plastpåse och låt svalna. Dra av det tunna skalet och skär paprikahalvorna i stora bitar.
2. Sardellströssel: Blanda persilja, sardeller, vitlöksklyftor, mandelspån och peppar i en matberedare och kör snabbt till en smulig massa.
3. Fisk: Dela fiskfilén i ca 5 cm stora bitar. Vispa samman ingredienserna till frityrsmeten. Värm oljan till strax över 160° i en kastrull med höga kanter, kontrollera med termometer.
4. Salta 2 fiskbitar i taget, vänd dem i mjöl och doppa dem sist i frityrsmeten. Lägg försiktigt ner dem i den heta oljan så det inte stänker. Fritera 3–5 min beroende på hur tjocka fiskbitarna är. Vänd några gånger under tiden. Ett lämpligt redskap vid fritering är en matpincett i metall. Tag upp fiskbitarna och låt dem rinna av på ett fat med hushållspapper.
5. Värm tallrikarna före servering. Lägg på rostad paprika, strö på sardellströssel, lägg på fisk och ringla balsamico runt. Servera med couscous eller ris.